missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°60 Breuklijnen

Juin - Juni 2012
mardi 3 juillet 2012 par J.V.

 PARLEREZ-VOUS ?

Qui parlera pour les pauvres et les sans argent
Qui parlera pour les personnes opprimées
Qui parlera pour que leur voix soit entendue
Qui parlera si vous ne le faites pas

Qui parlera pour les sans voix
Qui dira la vérité dans les lieux de pouvoir
Qui parlera pour que leur voix soit entendue
Qui parlera si vous vous ne le faites pas

Qui parlera pour les enfants de la violence
Qui parlera pour les femmes abusées
Qui parlera pour que leur voix soit enfin entendue
Qui parlera si vous-même vous ne le faites pas

Qui parlera pour les personnes rejetées, réprouvées
Qui parlera pour les gens atteints du Sida
Qui parlera pour que leur voix soit enfin entendue
Qui parlera si vous ne le faites même pas

Qui travaillera pour les milliers de sans-abri
Qui travaillera dans les ghettos et dans les rues
Qui travaillera pour que leur voix soit entendue
Qui travaillera si même vous vous ne le faites pas

Qui prendra soin des plantes et des bêtes
Qui prendra soin de la terre et de l’eau
Qui travaillera pour que leur voix soit enfin entendue
Qui travaillera si vous-même vous ne le faites pas ?

Bruno LEROY
 

BELG LAAT DE DERDE WERELD LOS

De populariteit van hulp aan de derde wereld bij de Belgische bevolking is de jongste jaren sterk gedaald. Tot die conclusie komt onderzoeker Ignace Pollet van het Leuvense Hoger Instituut voor de Arbeid (Hiva) op basis van een enquête bij 1.700 mensen. « De empathie tegenover de armoede in het Zuiden blijft aanzienlijk, maar de zienswijze dat het Noorden nu nog schuld heeft aan de armoede in de derde wereld, wordt afgewezen », zegt Pollet, die op opvallende resultaten botste.

  • Nog maar 8,6 % vindt dat geld voor ontwikkelingshulp goed besteed wordt – een stuk minder dan de 16,6 % bij een gelijkaardige peiling in 2010. De groep die de indruk heeft dat de middelen slecht of zeer slecht besteed worden, is gegroeid van 28 naar 39 procent.
  • Terwijl in 2007 nog zes op tien Belgen zelf donateur waren, is dat in 2012 nog slechts één op de drie. Positief voor de sector is wel dat zij die geven, meer geven dan vroeger. « De opbrengsten uit onze campagne zijn in 2011 nog licht gestegen », zegt Bogdan Vanden Bergen, algemeen secretaris van 11.11.11.
  • Ruim 44 % vindt dat het Belgische budget voor ontwikkelingshulp moet verminderen. De stijging is opmerkelijk tegenover 2010 (28 %), tegenover vijf jaar geleden is hier zelfs sprake van een verviervoudiging.

Volgens Ignace Pollet leidt de aanhoudende crisissfeer ertoe dat men zich meer terugplooit op de eigen omgeving en minder bekommerd is om het « leed van veraf ». « Uit de groepsgesprekken bleek duidelijk dat de verminderde koopkracht en de bezorgdheid om de toekomst een negatief effect hebben. »

Ook de ontkerkelijking speelt mee : praktiserende gelovigen blijven het meest overtuigd van het belang van solidariteit, maar precies die groep kalft af. Maar ook de sector zelf zit met een probleem : « De perceptie dat echte resultaten van de decennialange inspanningen uitblijven, een gebrek aan transparantie binnen de sector en de neiging van de media om negatieve feiten in beeld te brengen, maken dat ontwikkelingssamenwerking als instrument zelf ter discussie wordt gesteld. »

Is er een oplossing ? Ja, zegt Pollet : « De ontwikkelingsorganisaties moeten beter communiceren met de bevolking over hoe ze het geld besteden, en een betere mediastrategie hanteren om ook positieve resultaten onder de aandacht te brengen. »

De Standaard 26-06-2012. Zie ook hiva.kuleuven.be/nl
 

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 846 / 982603

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License