missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°72 Breuklijnen

Juin - Juni 2013
dimanche 30 juin 2013 par J.V.

 HEEFT DE DEMOCRATIE KLOKKENLUIDERS NODIG ?

Edward Snowden (Foto : EPA)
  Edward Snowden (29 jaar), Amerikaanse computerexpert, bezorgde aan de Britse krant The Guardian een powerpointpresentatie van 41 pagina’s, met uitleg over de werking van het Prism-programma. Daarmee onderschept en analyseert het National Security Agency wereldwijd telefoon- en internetgegevens.

De onthullingen dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA miljoenen Amerikanen en buitenlanders bespioneert in de strijd tegen het terrorisme, zorgt wereldwijd voor verontwaardigde reacties.

Snowden vertrok op 20 mei naar Hongkong vanuit Hawai – waar hij werkte voor Booz Hamilton, een onderaannemer van het National Security Agency. Vanuit zijn hotel stuurde hij zijn informatie naar The Guardian – zo bang om afgetapt of gefilmd te worden dat hij met kussens alle kieren dichtte en werkte onder een grote rode cape. Zijn motivatie :«  Wat ze doen, vormt een existentiële bedreiging voor de democratie. » – « Ik ben bereid om dat alles op te geven, omdat ik het niet met mijn geweten kan rijmen dat de Amerikaanse regering privacy, de vrijheid op het internet en essentiële vrijheden voor mensen in de hele wereld vernielt met massieve machines die ze in het geheim bouwen. » – « Ik handel uit eigenbelang. Ik wil niet leven in een wereld waar er geen privacy is en waar er dus geen ruimte is voor intellectuele verkenning en creativiteit. » Citaten in De Standaard van 10 juni 2013

Hij heeft ondertussen Hongkong verlaten en verblijft, volgens de kranten van 26 juni, nog steeds in de transitzone van de Sheremetyevo-luchthaven van Moscou. « Hij is een vrij man », aldus Poetin. « Hoe sneller Snowden naar zijn uiteindelijke bestemming vertrekt, hoe beter voor ons en voor hemzelf ». Dat zou Ecuador zijn.

In de VS is er al een strafrechtelijk vooronderzoek tegen hem gestart, en Republikeinse Congresleden noemen hem een overloper en eisen dat hij zo snel mogelijk wordt uitgeleverd.

Quelques prédécesseurs…

- Julian Assange

Le fondateur de Wikileaks, un Australien de 41 ans, vit reclus dans l’ambassade d’Equateur à Londres depuis le 19 juin 2012. Il s’y est réfugié pour échapper à une extradition vers la Suède, où il est recherché dans le cadre de deux affaires d’agression sexuelle. Assange, arrêté au Royaume-Uni le 7 décembre 2010, nie ces accusations et dénonce une machination des Etats-Unies, dont il est la bête noire depuis la publication par Wikileaks de centaines de milliers de documents américains secrets, militaires et diplomatiques. L’Equateur lui a accordé l’asile politique, mais Assange ne peut quitter l’ambassade londonienne pour se rendre à l’aéroport sans risquer d’être arrêté par la police britannique. Les deux pays cherchent une solution diplomatique.

- Bradley Manning

Ce jeune soldat américain âgé de 25 ans comparaît depuis le 3 juin devant une cour martiale sur la base militaire de Fort Meade, dans le Maryland. Arrêté fin mai 2010 pour avoir livré au site Wikileaks des centaines de milliers de documents confidentiels, il a d’abord été détenu au Koweït, avant d’être incarcéré à la base militaire de Quantico, en Virginie. Il doit aujourd’hui répondre de vingt-deux chefs d’inculpation, dont celui de « collusion avec l’ennemi », qui pourrait lui valoir la perpétuité.

La Libre Belgique du20 mai 2013
 

- Oer-klokkenluider Daniel Ellsberg

Elsberg, een defensie-analist die via een denktank werkte voor het Amerikaanse leger, geraakte in de jaren zestig gedegouteerd door de leugens die de regering-Johnson vertelde over de oorlog in Vietnam. Hij verzamelde documenten – de Pentagon Papers – waaruit bleek dat het Witte Huis en de militaire top al jaren wisten dat de oorlog niet te winnen viel, en veel meer slachtoffers zou eisen dan officieel werd toegegeven. Hij bezorgde de documenten aan enkele senatoren, die echter niet toehapten, en aan de New York Times. Even later bezorgde hij de Pentagon Papers (7000 bladzijden) ook aan andere kranten. In een strafproces werd tegen Ellsberg 115 jaar cel gevorderd. Wegens een reeks onregelmatigheden (onder anderen illegaal afluisteren) werd het proces afgebroken en ging Ellsberg vrijuit.

Hij bleef politiek actief en richtte vorig jaar de Freedom of the Press Foundation op, die steun biedt aan Wikileaks. Ellsberg noemde het vrijgegeven NSA-materiaal van Edward Snowden « het belangrijkste lek in de Amerikaanse geschiedenis », omdat het « aantoont dat onze inlichtingendiensten meer weten dan de geheime dienst in de DDR ooit had durven dromen. We zijn de ’United Stasi of America’ geworden. »

De Standaard van 11 juni 2013
 

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 641 / 988664

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License