missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°77 Breuklijnen

Décembre // December – 2013
lundi 30 décembre 2013 par J.V.

  DE CRIMINALISERING VAN HET ACTIVISME

Een van de vele donkere aspecten van ons tijdperk is zeker de criminalisering van sociaal en politiek activisme. U valt uit de lucht ? Geen wonder : activisten zijn een stelletje ongeregeld, als het al geen terroristen of criminelen zijn. Dus als je die vervolgt of verdacht maakt, is er geen haan die er naar kraait. Ik leg u kort uit waarom (u uit de lucht valt en er geen haan naar kraait).

Na 9/11 werd er, ook in Europa, een heel pakket van uitzonderingsmaatregelen aangenomen. Er was nauwelijks een parlementair, laat staan maatschappelijk debat hierover, De media en de publieke opinie keken de andere kant op. Er kwam een federaal procureur die zich gedroeg als een antiterrorisme-tsaar. Eén van de neveneffecten was een grootschalige criminalisering van het activisme. Luiksevredesactivisten werden jarenlang afgeluisterd. Het stakingsrecht werd ingeperkt door allerhande vakbondsacties systematisch met juridische middelen aan te vechten. Zelfs Greenpeace werd door Electrabel voor de rechter gedaagd voor bendevorming, met tientallen vrijwilligers die herhaaldelijk ondervraagd werden door de politie. Het ontslag begin juni 20 Il van Barbara van Dyck, onderzoekster aan de KU Leuven, wegens deelname aan en verdediging van de actie tegen een genetisch gemanipuleerd testaardappelveld in Wetteren, levert een ander interessant voorbeeld van dit ’antiterrorismeklimaat’ .

De inperking van het recht op activisme, als deel van het recht op vrije meningsuiting, of erger de criminalisering ervan, is een van de fundamentele tekenen aan de wand van deze donkere tijd. In het antiterrorismeklimaat worden rechtstermen misbruikt : ngo’s doen aan bendevorming, ze worden gekwalificeerd als criminele organisaties en een actie wordt meteen gebrandmerkt als intimidatie of geweld. Sinds de oorlog tegen de terreur is aIle protest verdacht. We zijn er ons niet van bewust, maar we bevinden ons er nog altijd middenin - want de War on Terror is nog steeds niet officieel afgeblazen, ondanks Obama, ondanks de dood van Osama Bin Laden, ondanks de Arabische lente, ondanks de indignado- en Occupy-beweging. En het ergst is : we zijn eraan gewend. De uitzonderingstoestand) is de regel geworden.

Lieven De Cauter is filosoof, kunsthistoricus en schrijver.
In ’Verdraaid’ van Broederlijk Delen, december 2013.
 

  NOUVELLES BRÈVES

Eerste succesvol Europees burgerinitiatief

’Water is een publiek goed, geen handelsproduct’. Meer dan 1.6 miljoen Europese burgers hebben een petitie met die eis ondertekend. Daarmee komt de eis op tafel van de Europese Commissie.

Europese burgers kunnen sinds 1 april 2012 de Europese Commissie dwingen zich te buigen over een bepaald onderwerp. Het initiatief moet uitgaan van een burgercomité, dat meer dan één miljoen handtekeningen moet verzamelen in minstens 7 van de 28 lidstaten van de Europese Unie.

Les banques belges ont « une part de responsabilité » dans l’accaparement des terres

BNP Paribas Fortis, Deutsche Bank, ING, KBC, Belfius ou AXA : toutes ces banques ont, de par les fonds qu’elles gèrent, une part de responsabilité dans le phénomène mondial d’accaparement de terres au profit d’entreprises de production d’huile de palme et au détriment de l’écologie et du bien-être de la population locale. Ce constat est issu d’un rapport présenté par plusieurs associations, dont le CNCD 1111-11. Basée sur l’examen de 10 banques actives en Belgique et 10 entreprises controversées pour leurs pratiques, l’étude indique que les directions des banques se sont montrées ouvertes au dialogue, mais 6 d’entre elles gèrent des fonds qui investissent notamment dans les entreprises contestées. (Belga)

La Libre Belgique du 4 décembre 2013
 

Tappen van NSA is ongrondwettig

Volgens rechter Richard Leon van de federale rechtbank van het District of Columbia is het tappen van telefoongegevens « bijna orwelliaans » et hoogstwaarschijnlijk in strijd met het Vierde Amendement van de Amerikaanse Grondwet. Dat verbiedt het doorzoeken van privégegevens zonder redelijk doel of goedkeuring van een rechter. Een definitieve uitspraak doet de rechter vanwege veiligheidsbelangen pas als de Amerikaanse regering in beroep is gegaan. De rechter oordeelde dat de NSA moet ophouden met het verzamelen van de telefoongegevens en verzamelde gegevens moet vernietigen. Wegens het mogelijke beroep hoeft dit echter nog niet.

De kans is groot dat Obama de NSA verbiedt nog langer in bulk telecomgegevens te verzamelen. Wellicht kan dat voortaan enkel met een gerechtelijk bevel.

Kim Jong-Un instaure la terreur

Le limogeage et l’exécution de l’ancien numéro deux du régime communiste nord-coréen Jang Song-Thaek, par ailleurs oncle du dictateur Kim Jong-Un, confirment qu’une crise politique majeure secoue la dernière citadelle stalinienne de la planète et que le pouvoir en place entend y faire face en instaurant un climat de terreur susceptible de n’épargner personne, pas même les dignitaires jusque-là les plus craints.
/…/
Le mutisme observé par Pékin sur les purges en cours à Pyongyang ne peut que dissimuler embarras et irritation. La Chine soutient à bout de bras son voisin exsangue, mais n’a pourtant aucune prise sur lui.

Philippe Paquet in La Libre Belgique, déc. 2013
 
Ma vie durant, je me suis consacré à la lutte des Africains. J’ai combattu la domination blanche et j’ai combattu la domination noire. J’ai chéri l’idéal d’une société libre et démocratique, où tout le monde vivrait ensemble en harmonie et doté de chances égales. C’est un idéal que j’espère atteindre et pour lequel j’espère vivre. Mais c’est un idéal pour le quel, si cela est nécessaire, je suis prêt à mourir.
NELSON MANDELA, lors de son procès en 1964
 

Compilateur/compositeur responsable : Jef Vleugels, rue Charles Degroux 118 – B-1040 Bruxelles


Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 521 / 986552

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License