missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Albert Bolle

vendredi 31 janvier 2014 par J.V.
  Zondagmiddag, 26 januari 2014, vernamen wij het onverwachte overlijden van onze confrater
 
ALBERT BOLLE


Hij wilde vertrekken naar een schoolkapel om er eucharistie te vieren, voelde zich onwel, zei nog enkele woorden en stierf…

Hij was 80.

Albert werd geboren te Schiplaken, een dorp tussen Mechelen en Leuven, op 18 oktober 1933. Zijn vader was boswachter. Na de lagere school trok Albert naar het Sint-Romboutscollege te Mechelen, naar "de moderne" zoals men toen zei, maar de twee laatste jaren volgde hij in het Sint-Jan Berchmanscollege te Antwerpen. In september 1953 trad hij binnen bij de Witte Paters te Boechout. Na het noviciaat te Varsenare, vertrok Albert naar Eastview (Canada) voor de studies van theologie. Hij legde er zijn missionaire eed af op 20 juni 1959 en werd er priester gewijd op 30 januari 1960. Zijn professoren beschrijven hem als een man van actie, vol ijver en ondernemingszin, werklustig en toegewijd, dynamisch en wilskrachtig, meer praktisch aangelegd dan speculatief. Zijn leven in Tanzania zal dat bevestigen. Hij had voor Tanzania gekozen omdat daar nog maar weinig Belgen waren, maar vooral omdat de missies er nog niet zeer uitgebouwd waren.

Op 18 november vertrok Albert met Sobelair naar Tanzania. Hij begon als onderpastoor te Kashozi, in het bisdom Bukoba. Hij zet zich aan de taal, het Kihaya. Een goed jaar later wordt hij professor benoemd op het kleinseminarie van Rubya. Merkwaardig is wel dat hij in januari 1961 en 1962 nog de tijd vond een aerogram aan de provinciaal van België te sturen, maar er sindsdien geen enkel teken van leven van zijn hand in de archieven te vinden is : het werk voor de mensen slorpte hem helemaal op. Na één schooljaar te Rubya wordt hij er onderpastoor, om vervolgens met dezelfde opdracht naar Ngote en daarna naar Ichwandimi te trekken. Na zijn eerste verlof in 1967 keert Albert als pastoor terug naar Ichwandimi. In 1970 sticht hij de parochie van Rukindo, waar hij drie jaar blijft. Na een stage voor het Kiswahili te Urambo, wordt hij pastoor te Nshamba (1973-1979). In 1979 wordt Albert benoemd in het bisdom Singida en leidt er achtereenvolgens de parochies Itamka (1979-1983), Ilongero (1983-1991) en Mtinko (1991-1994). Waar nodig bouwt hij scholen, kloosters, dispensaria en kerken… Na zijn verlof en de grote retraite te Jeruzalem wordt Albert naar het bisdom Tabora gestuurd, eerst als pastoor te Ussongo (1995-1996) en daarna als stichter van Igunga, waar hij achttien jaar het beste van zichzelf zal geven en de kroon zal zetten op zijn werk in dienst van de bevolking. Tot het einde toe.

Gelukkig kon ’den Bolle’ steeds rekenen op het thuisfront, te beginnen met de plaatselijke Missiekring. De laatste jaren kwam de hulp vooral van de ’Vereniging Bollé Bollé’, opgericht in 2007 door vele vrienden uit Schiplaken en Langdorp en vzw geworden in 2010. Een eerste reis naar Tanzania had plaats gehad in het najaar van 2007 en zou door vele anderen worden gevolgd, met inbegrip van lange verblijven, zoals van zijn vriend architect, Bram Rumbaut, die de plannen tekende en mee realiseerde van een grote secondaire meisjesschool (900 meisjes op internaat). De organisatie beschikt over een website www.bollebolle.be De voorzitter Oger Vaes en kernlid Bram Rumbaut reizen woensdag 29 af om familie, vrienden, sympathisanten en weldoeners te vertegenwoordigen op de begrafenis. Deze zal plaats hebben op vrijdag 31 januari, om 10 uur, te Igunga.

Albert was een gedreven missionaris - "de pater-ondernemer" noemden zijn vrienden hem -, die in alle eenvoud leefde en werkte tussen zijn Tanzaniaanse medewerkers, totaal ten diensten van de bevolking.

  Op zondag 23 februari om 9u30 zal in de kerk van de H. Familie (Biesstraat 227 – 3191 Schiplaken-Boortmeerbeek) een dank- en herinneringsdienst worden opgedragen. Concelebratie mogelijk en gewenst.  

Daarna nodigt vzw Bollé-Bollé (Nieuwsbrief-11 lezen) alle deelnemers uit op een koffie en een broodje in de zaal "De Bosuil", in de zelfde straat op nummer 233, "om herinneringen aan Albert uit te wisselen en om hem ook hier dankbaar te gedenken".

 
Jef Vleugels
 

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 531 / 1152696

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License