missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Tunesië

Heropening van de IBLA
(Instituut van de Arabische Letterkunde)

maandag 3 november 2014 door D.F. (Vertaling), Webmaster

De Bibliotheek van Onderzoek heeft haar activiteiten weer geopend op zaterdag 18 oktober 2014 door een ceremonie tijdens dewelke de Vertegenwoordiger van het Ministerie van Cultuur en de Directeur van de Nationale Bibliotheek, de [bleu]Heer Kamel Eddine GAHA[/bleu] en de Directeur van de Bibliotheek van Onderzoek van de IBLA, [bleu]pater Bonaventura MWENDA[/bleu] plechtig het lint doorgesneden hebben om de heropening te officialiseren.

De genodigden, die met meer dan 80 waren, hebben de toespraken gehoord van verscheidene personaliteiten zoals de Vertegenwoordiger van de Algemene Overste van de Sociëteit van de Witte Paters, pater François RICHARD, de Aartsbisschop van het diocees van Tunesië, Mgr. Irario ANTONIAZZI, Mevr. Souad in naam van de vrienden en de gebruikers van de IBLA en de Directeur van de IBLA, pater John Mac WILLIAM.

[marron]In ‘LA PRESSE’ van Tunesië[/marron] (17 okt. 2014)

IBLA

[bleu marine]De brand is voortaan alleen maar een slechte herinnering[/bleu marine]

Voor de vrienden en de vaste bezoekers van de bibliotheek van de Arabische letterkunde, zal 18 oktober een uitzonderlijke datum zijn. De deuren zullen weer opengaan om er onderzoekers en studenten te ontvangen.

De lezers van de bibliotheek van de Arabische letterkunde (Ibla) hebben zich, sinds de vorige maand mei, weer naar de lokalen van de Ibla kunnen begeven. We herinneren ons allemaal die verschrikkelijke brand van 5 januari 2010, die een deel van de bibliotheek had verwoest (14.000 boeken en tijdschriften gingen in de rook op). Pater Gian Battista Maffi had zijn leven verloren in die ramp. De vlammen hebben, gedurende een zekere tijd, de onderzoekers, studenten en leerlingen van lycea de werk- en studieplaats ontnomen, die meer dan 30.000 boekwerken en 600 tijdschriften onderdak verleent. Eén van de rijkste fondsen van de hoofdstad, in het Arabisch en het Frans (eveneens in het Italiaans, het Engels, het Duits en het Spaans) van Tunesië, de Maghreb en de Machrek. Een zeer grote golf van solidariteit heeft zich dan getoond in Tunesië en in het buitenland die toegelaten heeft, onder meer, de Bibliotheek van Onderzoek (gewijd aan de menselijke en sociale wetenschappen) weer op gang te brengen en die haar deuren, morgen 18 oktober 2014, opnieuw zal openen, - na een periode van zes maanden van ‘inlopen’, gedurende dewelke meer dan 100 onderzoekers zich hebben ingeschreven, - in aanwezigheid van de academische en institutionele wereld. Het verdere herstel is bezig.

Laten we ons herinneren dat de eerste wortels van wat vandaag de Ibla is teruglopen tot 18 november 1926. Een datum waarop de Witte Paters op de hoeve van Bou Khris, te Carthago, een onderzoekcentrum openen dat aan de Paters en aan een ruimer publiek zou toelaten Tunesië beter te kennen, de taal, de cultuur en het volk van dit land. In 1932 wordt de Ibla geïnstalleerd in zijn huidige zetel gevestigd boven de Medina van Tunis, in een oude villa van de 19de eeuw.

Met de tijd, verhuist het deel van vorming voor de religieuzen naar Rome, om er het Pontificaal Instituut van de studies van het Arabisch en van de Islamologie (de Pisai) te worden. Maar het fonds van de bibliotheek blijft in Tunis waar het, sinds tientallen jaren, als academische en intellectuele bron dient voor de universitaire en andere onderzoekers. Het aanleren van het Tunesische dialect voor de buitenlanders is eveneens een belangrijke activiteit geweest van de Ibla en zijn medewerkers. Het Tijdschrift Ibla publiceert, tweemaal per jaar, en dat sinds 1937, een aflevering van 200 bladzijden, die als doel heeft deel te nemen aan het scheppen van intellectuele uitwisseling en daarbij respect, humanisme en nauwkeurigheid samenbrengt. De academische artikels van dit tijdschrift betreffen de takken van menselijke en sociale wetenschappen (geschiedenis, sociologie, antropologie, islamologie). Het houdt eveneens recensies en verslagen in van werken die verschijnen op de Tunesische scène, en dat in de drie talen (Arabisch, Frans en Engels).

  Auteur : Meysem M.

De site van de IBLA : http://www.iblatunis.org.tn/


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 230 / 1159316

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Tunesië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License