missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Kerk in Nood wenst u allen een zalig Paasfeest

Band nr 1 / 2015
vrijdag 27 maart 2015 door W. Trypsteen, M.Afr. , Webmaster


Kerk in Nood
bestaat meer dan 65 jaar.

In 1947 stichtte pater Werenfried Van Straaten, Norbertijn van de Abdij van Tongerlo, Oostpriesterhulp. Nu is Kerk in Nood een internationale katholieke hulporganisatie met 20 nationale secretarissen en jaarlijks meer dan 5000 projecten in zo’n 140 landen wereldwijd.

[marron]Wie kent nog de spekpater?[/marron]

[rouge]Pater Werenfried Van Straaten[/rouge] kreeg als bijnaam [bleu] ‘spekpater [/bleu]’, toen hij geen geld, maar spek vroeg. Hij wist schoolkinderen er toe te bewegen te sparen voor “Oostpriester”, vandaar de naam Oostpriesterhulp. Prekend en bedelend met zijn beroemde [bleu]“miljoenenhoed”[/bleu] trok hij door Vlaanderen, Nederland en de rest van Europa. In de jaren 50 breidde hij de hulp uit naar christenen achter het ijzeren gordijn. Sinds 1953 hield hij contact met zijn weldoeners via het tijdschrift Echo der liefde.

[marron]Van Oostpriesterhulp naar Kerk in Nood.[/marron]

In de jaren ’60 groeide Oostpriesterhulp uit tot een internationale hulporganisatie met projecten in alle werelddelen. Daarom werd in 1969 de naam veranderd in Kerk in Nood. De organisatie zet zich in voor noden in de Wereldkerk. Die nood kan armoede zijn, gevolgen van natuurrampen of oorlogen. Soms discriminatie van de kerk en vervolging van Christenen. De hulp, die Kerk in Nood biedt is dus erg verscheiden, afhankelijk van de situatie waarin de plaatselijke kerken zich bevinden en van de noden waarmee ze geconfronteerd worden.

[marron]Kerk in Nood is een ‘Pastorale’ hulporganisatie.[/marron]

De Kerk heeft een pastorale, herderlijke taak. Ze draagt als herder zorg voor de volgelingen van Christus. Kerk in Nood steunt de Kerk in haar zorg voor mensen. In de Westerse samenleving is veel Welzijnszorg, dat vroeger door de Kerk werd waargenomen, overgenomen door officiële instituten, maar in grote delen van de wereld is dit niet het geval. In veel landen zorgt alleen de Kerk voor armen, zieken en onderwijs.

[marron]Netwerk van Solidariteit.[/marron]

De werkwijze van Kerk in Nood heeft belangrijke troeven. Het initiatief ligt bij de mensen ter plaatse en ook de uitvoering van de projecten ligt in hun handen. Op die manier worden zij gerespecteerd als evenwaardige partners. Ook de vrijgevigheid van de weldoeners wordt gerespecteerd door hun giften via de structuren van de kerk over te maken aan de projecten. Zo wordt bv. een corrupte overheid vermeden.

[marron]Mgr. Jan De Groef uit Zuid-Afrika te gast bij Kerk in Nood.[/marron]

JPEG - 16.4 kB

In 2015 sluit de campagne van Kerk in Nood bij het pauselijk jaar van het godgewijde leven.
[bleu marine]Van 26 tot en met 31 mei 2015 ontvangt Kerk in Nood Mgr. Jan De Groef uit Zuid-Afrika, Mgr. Oliver Dashe Doeme uit Nigeria, Zuster Hannan Youssef uit Libanon en pater Paul Vallatt Francis uit India.[/bleu marine]

[rouge]Mgr. Jan De Groef [/rouge] (Beigem, 7 januari 1948), lid van de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika. In 1979 legde hij zijn kloostergeloften af en werd priester gewijd. Hij bracht de eerste tien jaren na zijn priesterwijding door in Bethlehem in Zuid-Afrika. Net voor de eeuwwisseling ging hij naar Burkina Faso om in 2003 terug te keren naar het bisdom Pretoria (thans Gautheng). In december 2008 werd hij door paus Benedictus XVI benoemd tot bisschop van Bethlehem in Zuid-Afrika.

[bleu marine]Ontmoet Mgr. Jan De Groef op zaterdag 30 mei 2015 om 14.00u in de parochiezaal Zevensterre nr. 9 te 1852 Beigem[/bleu marine] (Grimbergen)

[bleu marine]Om 16.00u gaat[/bleu marine] [rouge]Mgr. Jan De Groef[/rouge] [bleu marine]voor in een eucharistieviering in de Onze - Lieve - Vrouwekerk in Beigem.[/bleu marine]

Voor meer informatie 016 39 50 50
en info@kerkinnood.be


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 695 / 1154713

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License