missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Paus Franciscus

- Ons gemeenschappelijk huis beschermen 3

Netzwerk Afrika Deutschland (NAD) www.netzwerkafrika.de - AEFJN http://aefjn.org
zondag 11 oktober 2015 door Webmaster

In gemeenschap leven met God en met alle schepselen
- De overtuiging dat in de wereld alles verbonden is

Wij zijn geneigd levende wezens te beschouwen als ons eigendom en ons zelf te zien als individuen onafhankelijk van de natuur. De wetenschap heeft ons geleerd de wereld te begrijpen als een geheel van ecologische systemen die met elkaar verbonden zijn en waar alle levenden met elkaar verbonden zijn en van elkaar afhangen. In “Laudato si” biedt paus Franciscus ons een “spiritualiteit van globale solidariteit”aan, waarin we ons zelf zien als deeluitmakend van de universele familie en waar we ‘leven in gemeenschap met God en al zijn schepselen’ waarvan ons bestaan afhangt .

  • Geschapen door eenzelfde Vader zijn wij en alle wezens van het universum verenigd door onzichtbare banden en vormen wij een soort universele familie, een sublieme gemeenschap, die ons aanzet tot een geheiligd, teder en nederig respect… Dit betekent niet dat alle levende wezens gelijk zijn, en het ontneemt aan de mens zijn speciale waarde niet, die hem ook een geweldige verantwoordelijkheid oplegt. (Laudato si: 89,90)
  • Hoe meer een menselijke persoon groeit, des te meer ook rijpt hij en heiligt hij zich, in de mate dat hij in relatie treedt en uit zichzelf uitgroeit om te leven met God, met de anderen en met alle schepselen. Zo neemt hij ook in zijn leven dat triniteitdynamisme op dat God in hem heeft gelegd sinds zijn schepping. Alles is verbonden, en dit nodigt ons uit in ons een spiritualiteit van globale solidariteit te laten groeien, een solidariteit die ontspruit in het mysterie van de Drievuldigheid. (240)
  • We durven zelfs denken dat het goddelijke en het menselijke elkaar ontmoeten tot in de kleinste details van het naadloze kleed van Gods schepping, tot in het allerkleinste stofdeeltje van onze planeet. (9)
  • Alle schepselen zijn verbonden, ieder van hen moet zijn waarde erkend zien met genegenheid en bewondering. En allen, als zijnde wezens, hebben wij nood de een aan de ander. (42) Ook al zijn we ons er niet van bewust, wij hangen van dit geheel af voor ons eigen bestaan. (140)
  • De aanblik van hun ontelbare verschillen en ongelijkheden geeft aan dat geen enkele van deze schepselen voldoende heeft aan zichzelf. Zij bestaan enkel in afhankelijkheid de ene van de andere, om elkaar te vervolmaken, in dienst van elkaar. (86)
  • Zoals de verschillende onderdelen van de planeet – fysische, chemische en biologische – met elkaar verbonden zijn, zo ook vormen de levende soorten een netwerk dat we nog altijd niet volledig hebben ontrafeld en begrijpen. (138) Wij zijn in de natuur begrepen, we maken er deel van uit, en we zijn er samen in dooreen gestrengeld. (139)
Wij moeten samenleven met de wilde en de tamme dieren, op eenzelfde wijze, in harmonie en met respect voor allen. De schepper van ons leven is ook de schepper van de wilde dieren
Chenjerai Hove
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 252 / 988348

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License