missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Stefaan Feys

mercredi 9 mars 2016 par J.V.
  Deze nacht, 8 maart 2016, in zijn slaap, is onze confrater
 
Stefaan Feys


zachtjes overleden. Hij was terminaal ziek en was er klaar voor..

Stef (voor velen Stefke omdat hij klein van gestalte was) werd geboren op 12 mei 1924 te Vlamertinge in West-Vlaanderen. Hij deed zijn secondaire studies op het Klein seminarie te Roeselare. In september 1943 trad hij in bij de Witte Paters in Boechout, deed zijn noviciaat te Varsenare en vier jaar theologie te Heverlee, behalve een tijdje in Marienthal tijdens het tweede jaar. Hij legde op 21 juli 1949 zijn missionariseed af en werd op 8 april 1950 priester gewijd. Daarna behaalde hij een regentaat Letteren te Antwerpen. Zijn leermeesters beschrijven hem als een stille, zachtaardige jongen, wat teruggetrokken en zeer gevoelig, maar een verstandige, persoonlijke zoeker, zeer opmerkzaam en met gezond verstand. Geen voortrekker, maar aangenaam in de omgang, dienstvaardig, altijd welgezind, nooit om een mop verlegen en iemand waarop men staat kan maken.

Benoemd voor het bisdom Ngozi in Burundi, vertrekt hij op 26 september 1952 met Sobelair. Hij leert de taal in Musenyi. In januari 1954 is Stef directeur van de lagere school te Ruganza, en een goed jaar later te Busiga. In mei 1956 wordt hij professor op het Klein seminarie te Mureke, in augustus directeur van de Ecole Moyenne Pédagogique te Rugari, om een jaar later terug te keren naar het Klein seminarie. “Weinig gezondheid, juist genoeg om stand te houden”, schrijft de regionaal reeds in 1960. Na zijn eerste verlof en grote retraite in Rome, doet Stef enkele maanden parochiewerk in Musenyi In augustus 1961 wordt hij diocesaan inspecteur van de scholen. Weer maar voor een jaar, want in juli 1962 keert hij terug naar het Klein seminarie, eerst in Mugera (bisdom Gitega), daarna in Mureke en dan terug in Mugera. Hij is een goed pedagoog en lesgever, leest veel om bij te blijven (over moderne wiskunde, bij voorbeeld), maar slaapt slecht en neemt slaappillen. “Hij staat 100% ten dienste van de leerlingen, voor hen is niets teveel”, noteert pater Braeckers, regionaal.

Na de politieke moeilijkheden van 1972 in Burundi, had men geen Witte Paters meer nodig in de klein seminaries. Stef biedt dan zijn diensten aan in Rwanda, waar hij op 30 september 1972 toekomt. Hij geeft een jaar les aan het Seminarie voor late roepingen te Kamonyi. Het volgende schooljaar is hij professor aan het college van de Burundese vluchtelingen te Rilima. Psychologisch niet opgewassen tegen de plaatselijke problemen, geeft hij zijn ontslag. Hij wordt dan in 1973 professor van wiskunde en godsdienst op het college Saint-André te Kigali, waar vooral zijn lessen van godsdienst erg op prijs worden gesteld. Stef mag van dan af om de twee jaar op verlof naar België. Als het schooljaar 1976 eindigt, heeft het college Stef niet meer nodig. Hij wordt dan benoemd op het Klein seminarie te Rwesero. Zijn gezondheid verbetert er niet op. En als het hem teveel wordt kan hij zich serieus kwaad maken. Hij wordt meer en meer depressief en zwaarmoedig, maar blijft bekwaam mooie dingen te doen. In zijn vrije tijd ontvangt hij leerlingen van de lagere school, die een schrift of een bic komen vragen of gewoon komen luisteren naar muziek… Hij geeft vaak les met diamontages, videocassettes en audiomateriaal over allerlei evangelische, godsdienstige en diverse algemene onderwerpen. Graag had hij diamontages gefabriceerd ter plaatse en in het Kinyarwanda. Hij vernieuwt zich spiritueel en pedagogisch en bestelt veel boeken. Hij gaf dan meer geld uit dan hij had en maakte schulden. Hij moet dan schoorvoetend beroep doen op de caisse d’entraide. In 1987 verlaat hij Rwesero voor het ‘Castel’ te Kabgayi. Hij geeft les op het Klein seminarie (maar is vaak afwezig omdat hij zich niet goed voelt) ; hij werkt ook enkele maanden in de archieven van Mgr. Perraudin. Na zijn verlof en de sessie-retraite te Jerusalem, krijgt hij opdracht van de regionaal, Jef Vleugels, een stevige cursus informatica te volgen en de nodige aankopen te doen om de Regio van de nodige apparatuur te voorzien. Stefaan herleeft, want die specialisatie was een kolfje naar zijn hand. Hij wordt de eerste computerman van het regionalaat. Zijn eerste grote opdracht : een historisch overzicht van al de posten van de Witte Paters in Rwanda van in het begin en de volledige lijsten van de confraters, per post en jaar na jaar…

Na het neerhalen van het vliegtuig van president Habyarimana op 6 april 1994 en het begin van de volkerenmoord, maakt Stef samen met enkele confraters deel uit van een karavaan vertrekkende auto’s die Kigali verlaten, richting Bujumbura. Via Nairobi keert hij naar België terug. Na een goede rust in familiekring, een kort verblijf te Brugge en op het jeugdcentrum Blauwe Torre te Varsenare, volgt hij begin 1995 de sessie 70+ te Rome. Daarna vervoegt er hij onze gemeenschap van het kasteel.

Stef had altijd een grote devotie voor Maria en zal vanuit Varsenare nog verschillende keren op bedevaart trekken, naar Lourdes of naar Medjugorje. Hij bleef lezen. Met onze fameuze ‘gele blaadjes’ had hij last. Hij schrijft : “Het woordje “God” behelst voor mij nog altijd hetzelfde. Ja, misschien roei ik tegen stroom in en ben ik niet genoeg een haan die met de wind meedraait. Mijn relatie met God is nog altijd dat van een kind dat nog altijd zijn vertrouwen in zijn Vader heeft bewaard. Ook al versta ik niet. (cfr. Maria, Jezus’ moeder, die alles in haar hart bewaarde zonder te begrijpen).”

Op 19 september 2011 verplicht zijn gezondheidstoestand Stef te verhuizen naar Avondrust. Hij blijft er de stille, goedlachse confrater. Hij tracht nog te lezen, maar vergeet, zo zegt hij zelf, wat hij zojuist gelezen heeft. Zijn diep geloof heeft hem door de ziekte heen geloodst, trouw tot het einde.

  De afscheidsliturgie heeft plaats op vrijdag 11 maart 2016, om 10 u 30 te Varsenare in onze kapel, gevolgd door de teraardebestelling op ons kerkhof.
De confraters die verlangen te concelebreren brengen een albe en een witte stola mee.
 

Gelieve pater econoom van Varsenare te verwittigen van uw aanwezigheid..

 
Jef Vleugels           
 

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 433 / 1152696

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License