missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

DIALOOG & ONTMOETING - Januari 2018

dinsdag 2 januari 2018 door G.Verbist, mafr.

[marron]Gebedsweek voor de EENHEID van de Christenen
van 18 tot 25 januari 2018.
[/marron]

[bleu marine]“ Ontzagwekkend, Heer, is uw hand “[/bleu marine][mauve fonce] (Exodus 15, 6 )[/mauve fonce]

De teksten zijn het resultaat van de Kerken van de Caraïben.
                 (De brochure zien)

De BROCHURE is te verkrijgen op volgende adressen :

  • Interkerkelijk Comité voor Brussel. Adolphe Maxlaan, 55/1.
  • Licap. Guimardstraat, 1.
  • Benedictusheem. Sint-Andriesabdij, Zevenkerken.
  • Drie Leliën. Antwerpen.
  • Pastoraal Informatiecentrum. Hasselt.

[marron]Luthers erfenis[/marron]

Vijfhonderd jaar na de start van wat bedoeld was als een academische discussie maar wat snel uitliep op een kerkscheuring, mogen we ons vandaag afvragen : wat is nu de erfenis van Maarten Luther, want hij heeft toch meer dan alleen een verdeelde kerk achtergelaten.

Het Woord is door Maarten centraal gesteld en toegankelijk gemaakt door zijn vertaling van de Bijbel. De lutheranen hebben door de studie van de Schrift, de verkondiging en de liturgie een geweldige ontwikkeling doorgemaakt.

De Duitse taal is mede door het vertaalwerk van Luther een denktaal geworden. Dat diepe doordenken van problemen kenmerkt ook de Duitser van vandaag. De lutherse predikanten hebben generaties academici gevormd met hun zondagspreken. In de lutherse prediking gaat het om vergeving, verzoening en rechtvaardiging. De Bondsrepubliek Duitsland is een land waar woorden als ‘plicht’ en ‘verantwoordelijkheid’ politieke en morele betekenis hebben.

Het lutheranisme beïnvloedde ook muziek, kunst, architectuur. Luther componeerde gezangen voor de eredienst. Iemand als Johan Sebastian Bach bracht het lutherse geloof tot ver buiten de grenzen van Duistland. Vandaag nog is Bach niet meer weg te denken. Zijn muziek geeft rust, zijn gezangen vertellen het geloofsverhaal. Wie kent er niet zijn Matthhäus Passion. Dat is ook Luthers erfenis !

Volkszang , ooit geïntroduceerd door Luther, werd aanbevolen door het 2de Vatikaans Concilie. Ook het gebruik van de volkstaal in de liturgie.

De liefde tot God en van daaruit de liefde tot de medemens. Zo kwamen er vanaf 1836 diaconessen die gingen naar zieken, armen en allerlei behoeftige mensen, die eerst geestelijke ondersteuning en daarna ook lichamelijke bijstand boden.

In Nederland werd echter de Gereformeerde Kerk (van Calvijn) de publieke kerk. De lutheranen moesten, net als de katholieken, genoegen nemen met schuilkerken.

Vandaag is het aantal lutheranen in Nederland klein. Er zouden er 15.000 zijn, in een veertigtal gemeenten.

Eén van de heldhaftige lutheranen is voorzeker de theoloog en pastor Dietrich Bonhoeffer, geboren in 1906 en vermoord door de nazi’s op 9 april 1945.

(teksten van E. Kimman, sj., in Kerkwereldwijd. Nov.Dec. 2017)
 

[marron]Christenen in Ethiopië en Eritrea [/marron]

In de 4de eeuw nam het koninkrijk Aksoem het christendom als staatsgodsdienst aan. Aksoem strektte zich uit over wat nu Eritrea en het noorden van Ethiopië is. Deze kerken worden Tewahedo (= eengemaakt) genoemd. Deze monofysieten houden vast aan de ene goddelijke natuur van Christus, waarin zijn menselijkheid volledig is geïntegreerd. Ze verwerpen dus de theologische leerstelling van het Concilie van Chalcedon.

De Ethiopische kerk met zowat 45 miljoen gelovigen werd autocefaal in 1959. Voordien hingen ze af van de Koptische kerk te Alexandria.

De Eritrese kerk werd autocefaal in 1993, na de afscheiding van het land van Ethiopië. Ze zijn 3 miljoen gelovigen. Maar ondertussen moeit het autoritaire regime in Asmara zich sterk met de kerkelijke aangelegenheden. Zo stellen zij de patriarch aan.

(Tertio 29.11.17)
 



Voorspoedig Nieuwjaar 2018 !


  G.Verbist, mafr.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 251 / 1152753

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License