missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Gerard Reynaert

lundi 7 mai 2018 par Jef Vleugels
  Zoals reeds gemeld, is in Kampala (Uganda) onze confrater
 
Gerard Reynaert


op donderdag 3 mei 2018 onverwacht overleden.

Gerard werd op 22 oktober 1925 te Passendale in West-Vlaanderen (bisdom Brugge) geboren. Vader was postbeambte. Gerard volgde de Oude Humaniora in het Sint-Jozefskollege te Izegem. In september 1945 trad hij binnen bij de Witte Paters te Boechout. Dan volgden het noviciaat te Varsenare en de theologie te Marienthal (eerste jaar) en te Heverlee. Daar legde hij op 21 juli 1951 zijn missionariseed af en werd op 12 april 1952 door Mgr. Geeraerts priester gewijd. Men beschrijft Gerard als een aangenaam confrater, eenvoudig, gedienstig, een grote werker. Hij heeft veel gezond verstand en is zeer praktisch aangelegd. Hij is ook een goed organisator. Hij is een optimist en zeer gedreven. Hij werd door zijn confraters sinds lang en overal "de zwarte" genoemd, wellicht omwille van zijn haar...

Na zijn wijding en zes maanden ’legerdienst’ te Leuven, trekt Gerard naar Engeland om serieus Engels te leren. Op 9 maart 1954 vertrekt hij met RAPTIM naar Uganda. Eerste post : Nkozi, waar hij de taal leert. Begin januari 1955 wordt hij professor benoemd op het Kisubi Seminary ; hij geeft er aardrijkskunde en geschiedenis en, in de senior-sectie, exegese. "Alle klassen zijn natuurlijk in het Engels. De kleine mannen van Junior-One hebben het heel lastig. Ge moet bijna ieder woord vertalen in het Luganda", schrijft hij aan de provinciaal van België. Een volgende brief aan de provinciaal schijnt er nooit meer geschreven te zijn... In 1957 wordt hij in Bujuni Parish benoemd, waar hij blijft tot aan zijn eerste verlof in 1961. Hij volgt de grote retraite in Villa Cavalletti en doet Lumen Vitae. In augustus 1962 is hij terug in Uganda. Vanaf die datum beschikken onze archieven over geen enkel rapport van een regionaal, geen enkele brief met nieuws van hemzelf. Enkel nog over de droge opsomming van de bionotes van het Generalaat :

Augustus 1962 Busubizi Parish Aumônier T.T.C.
Februari 1964 Nswanjere Kleinseminarie Leraar
Januari 1965 Rubaga Onderpastoor
Januari 1967 Rubaga Overste
September 1967 Nandere Overste
Juni 1969 Nakasongola Onderpastoor
September 1974 Nakasongola Overste
Februari 1990 Jeruzalem Sessie/Retraite
April 1991 Vvumba Onderpastoor
Mei 1992 Ndibata Onderpastoor
April 1997 Kampala-Lourdel House Guest-Master
November 2005 Kasambya Onderpastoor
Augustus 2007 Nabulagala Onderpastoor
December 2008 Kampala-Lourdel House Ministerie
Januari 2010 Lourdel 2 Econoom/Guest-Master
Oktober 2012 Rome Senior Session
3 mei 2018 Kampala Overleden

Als guestmaster was hij in ieder geval gastvrij, bezorgd en hartelijk, om geen kwinkslag of een goeie mop verlegen. Zijn verlof bracht hij altijd door in Varsenare, waar men hem apprecieerde als een minzaam confrater. Maar één ding was klaar : hij wilde sterven in Uganda... en het is hem gelukt.

  Meer bijzonderheden zullen jullie vernemen als Sector Uganda in Petit Echo Gerards necrologium zal publiceren.

Jullie weten al dat Gerard op maandag 7 mei wordt begraven in de Mapeera-Nabulagala Parish, in de memoriaalkerk van de Martelaren, en dat de plechtigheid wordt voorgegaan door Mgr. Dr. Cyprian Kiziti Lwanga, aartsbisschop van Kampala.

 
Jef Vleugels
 

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 709 / 1158770

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License