missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
DE UNIVERSITAIRE ONDERZOEKEN IN DIENST VAN DE ONTWIKKELING

Wanneer een technologisch mirakel een ecologische ramp wordt

Louvain coopération Nr 8 – Maart 2019
zaterdag 23 maart 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Op 11 november laatstleden, woonden we de “TedX Liège” bij waar Philippe Baret, Deken van de brio-ingenieurs van de UC Louvain, ons uitlegde hoe een technologisch mirakel een ecologische ramp is geworden. Terugkeer op deze gebeurtenis.[/marron]

De 20ste eeuw is getekend geworden door een titanische demografische boom. Honderd jaar geleden ontstond de eerste soort van hybridische maïs, die een technologische hoop meebracht voor de uitdaging om vier miljard supplementaire mensen te voeden.

De groene revolutie vergezeld door het invoegen van deze hybridische planten heeft toegestaan de productie van graangewassen van de geïndustrialiseerde landen te verdrievoudigen in slechts 40 jaar tijd.

Maar vandaag, merken we dat dit technologisch mirakel een ecologische ramp is geworden op grote schaal. Inderdaad, dit technologische traject, begonnen in de 20ste eeuw, heeft geen rekening gehouden met de weerslag ervan op de levensmiddens. Deze landbouwkundig traject kan niet volgehouden worden bij het zien van de klimaatsveranderingen en van de grenzen van de hulpmiddelen.

Een model voor de toekomst ? We hebben het reeds gevonden : de landbouwecologie, een model dat komt van de landbouwers van het zuiden. Philippe Baret legt ons uit : “De landbouwecologie, bestaat erin aan landbouw te doen en tegelijkertijd aan de ecologie. Dit wil zeggen, in tegenstelling met het model van de 20ste eeuw, niet langer de natuur te overmeesteren maar de bondgenoot te zijn van de natuur. Samen werken en de natuurlijke systemen navolgen”.

De landbouwecologie stelt zich voor als het landbouwmodel van de toekomst, dat toelaat al de mensen van de planeet te voeden en tevens de levensomgeving te respecteren. Maar waarom wordt dit systeem niet massaal ingesteld ? Hoe kunnen we een model hebben dat wel functioneert maar dat niemand toepast ?

“Want de landbouwers hebben geen beslissingsmacht meer. Zij zijn het niet die beslissen over de prijzen of over wat zij produceren. Zij zijn helemaal afhankelijk van een systeem dat, enerzijds beheerd wordt door de firma’s van de landbouwscheikunde en anderzijds door de firma’s van de landbouwvoeding”, antwoordde Philippe Baret. Hij verdedigt het principe volgens het welk meer produceren niet toelaat meer te voeden. De vaststelling is eenvoudig: wij hebben voldoende voedsel om al de mensen te voeden die aanwezig zijn op de planeet. Het grootste obstakel waarmee we te maken hebben is de armoede. De grote meerderheid van de kleine mannelijke en vrouwelijke producenten van het Zuiden zijn arm en voelen zich verzonken door het actuele systeem waarin de overschotten van de Europese producties uitgevoerd worden naar de landen van het Zuiden waar ze weer verkocht worden aan een lagere prijs dan de lokale productie. Wat letterlijk de lokale handel doodt en de ontwikkeling van eigen productie. “Als ge iets wilt onthouden, hoe meer men in het Noorden produceert, des te armer men het Zuiden maakt”, voegt Philippe Baret eraan toe.

Maar hoe kunnen we de overgang maken tussen een model dat geen enkele toekomst heeft en het nieuwe model ? Philippe Baret stett ons voor nieuwe trajecten te openen door deze op te bouwen volgens drie eenvoudige principes : de objectieven van het systeem veranderen, het doelwit van de kritieken veranderen en een meer “macro” visie aan te nemen van de wereld die ons omgeeft. “Zo zullen we tot een meer duurzame en mooiere landbouw komen !” besluit hij.

[bleu marine] Bron : [/bleu marine] Devlop’ – Louvain coopération N° 8 – Mars 2019
N° Spécial : Agriculture durable


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 321 / 1154713

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License