missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
VERJAARDAG

Witte Paters en Witte Zusters: 150 jaar missiewerk

woensdag 17 april 2019 door Webmaster2

De Sociëteit van de Missionarissen van Afrika, in de volksmond Witte Paters, viert haar 150-jarig bestaan. Een verjaardag die ze samen met de Zusters Missionarissen van Onze-Lieve-Vrouw van Afrika vieren, een jaar lang van 8 december 2018 tot 8 december 2019.

Beide instituten werden gesticht in 1868 en 1869 door de Franse kardinaal Charles-Martial Lavigerie (geboren in een dorpje vlakbij Bayonne in 1825, gestorven in 1892), die aartsbisschop was geworden te Algiers in 1867.
Reeds de jaren 1870 vertrokken de eerste Missionarissen van Afrika vanuit Algiers. Eerst naar de Sahara, nadien breidde hun missiewerk zich uit naar Oeganda, Rwanda, Congo, Burundi… Voor lange tijd hebben de Witte Paters het bestuur van negen grote seminaries toevertrouwd gekregen, terwijl de Witte Zusters hielpen bij het ontstaan van 22 congregaties van Afrikaanse zusters.

De Witte Paters stichten vele missies. De Zusters op hun beurt stichten dispensaria, werkateliers, ziekenhuizen. Na de Tweede Wereldoorlog kende de aanwezigheid van de Witte Paters in Afrika een recordaantal missionarissen. De Sociëteit zal zich, na afloop van het Tweede Vaticaanse Concilie, binnen de bisdommen ook toeleggen op taken in domeinen die door Vaticanum II nieuw leven werden ingeblazen: Rechtvaardigheid en Vrede, Ontwikkelingswerk, Interreligieuze dialoog.

Nieuw bloed uit Afrika

Niet minder dan 991 Belgische Witte Paters hebben sinds 150 jaar in vele ontwikkelingslanden missiewerk verricht. Vandaag zijn er in de Sociëteit zo’n 500 kandidaten in vorming, meestal Afrikanen. Op 40 jaar tijd heeft hun missioneringswerk voor velen zijn vruchten afgeworpen. Dankzij dit nieuwe bloed dat uit Afrika zelf is opgestaan, heeft de Sociëteit van de Missionarissen van Afrika haar kleur en kracht behouden. Ze besteedt veel van haar energie aan de vorming van Afrikaanse, Indische, Mexicaanse, Filipijnse en Europese kandidaten en omringt de nieuwe leden bij hun eerste stappen op de weg van het apostolaat in Afrika en zelfs in Europa en in de Verenigde Staten.

Het missiewerk doorheen de jaren eiste een zware tol. Niet minder dan 50 Witte Paters en 10 Witte Zusters werden tijdens hun missioneringswerk vermoord. Vermelden we nog dat op zaterdag 8 december 2018 de zaligverklaring plaatsvond van onze landgenoot en Witte Pater Charles Deckers samen met achttien andere martelaars (waaronder drie andere Witte Paters) in het Algerijnse Oran. Ze werden allemaal in de jaren 1990 vermoord in Algerije, waar ze leefden en werkten.
Mgr. Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen, ging mee voor in de plechtigheid van de zaligverklaring.

In België

In ons land verblijven momenteel 106 Witte Paters, de meesten onder hen zijn op rust. Twaalf Belgische Witte Paters zijn vandaag actief in vorming en missiewerk in verscheidene Afrikaanse landen en een tiental andere zijn werkzaam in Europese landen, Jeruzalem en in Rome op het generalaat.

[bleu marine]Meer informatie bij: [/bleu marine]

Père Luc Putzeys 0485 39 74 03 email pep.bel.del@mafr.org
Jacques Hermans 02 738 70 06 email pep.bel.secr@mafr.org


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 488 / 1158786

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License