missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Vaticaan

Christenen en moslims : de broederlijkheid bevorderen

donderdag 16 mei 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[bleu marine]“Christenen en moslims, de broederlijkheid bevorderen”:[/bleu marine] [marron]dat is het thema van de boodschap van de pontificale Raad voor de interreligieuze dialoog, gericht tot de moslims voor de Ramadan maand, ingehuldigd op 5 mei 2019.[/marron]
(Tekst publiek gemaakt op 10 mei.)

Geliefde moslim broeders en zusters,

De Ramadan maand, gewijd aan het vasten, aan het gebed en aan het aalmoes, is eveneens deze van een versteviging van de spirituele banden die wij delen in de vriendschap tussen moslims en christenen. Ik ben dus gelukkig deze gelegenheid aan te grijpen om u een vruchtbare en vredevolle viering van de Ramadan toe te wensen.

Onze godsdiensten nodigen ons uit om “ingeworteld te blijven in de waarden van de vrede; de waarden van het wederzijds begrip te verdedigen, van menselijk broederschap en harmonieus samenleven; de wijsheid, de rechtvaardigheid en de liefde weer in te stellen”. (cfr. Document over de menselijke broederlijkheid voor de vrede in de wereld en in het samenleven, Abou Dhabi, 4 februari 2019).

Wij, moslims en christenen, zijn geroepen om ons open te stellen voor de anderen, om deze te kennen en te erkennen als broeders en zusters. Op deze wijze, kunnen we de muren afbreken opgetrokken door de vrees en de onwetendheid en samen zoeken bruggen te bouwen van vriendschap die fundamenteel zijn voor het welzijn van de hele mensheid. Wij kunnen zo in onze families en in onze politieke, burgerlijke en religieuze instellingen, een nieuwe manier van leven cultiveren waar het geweld verworpen wordt, de menselijke persoon gerespecteerd.
Imam Al-Tayeb verwelkomt paus Franciscus
© Vatican Media

Dit alles moet ons aanmoedigen verder te gaan om de cultuur van de dialoog vooruit te helpen als middel van samenwerking en als methode van uitdieping van onze wederzijdse kennis. In deze context, heeft paus Franciscus, tijdens zijn bezoek aan Cairo, drie fundamentele princiepen onderlijnd voor het verder zetten van de dialoog en van de wederzijdse kennis tussen personen en groepen van verschillende godsdiensten: “de plicht van de identiteit, de moed van het anders zijn en de eerlijkheid van de intenties” (Toespraak aan de deelnemers van de internationale Conferentie voor de vrede, Conferentiecentrum van Al-Azhar, 28 april 2017).

Om de diversiteit te respecteren, moet de dialoog zoeken het recht op het leven van elke persoon te respecteren, ook zijn recht op de fysische integriteit en op de fundamentele vrijheden zoals de vrijheid van geweten, van denken, van uitdrukking en van godsdienst. Dat sluit in te leven volgens zijn overtuigingen zowel in de private als in de publieke sfeer. Zo kunnen christenen en moslims – als broeders en zusters – samenwerken voor het gemeenschappelijk welzijn.

Ik wens dat het gebaar en de boodschap van de broederlijkheid een weerklank vinden in het hart van al degenen die gezagsposten bezetten in de domeinen van het sociale en burgerlijke leven van heel de mensenfamilie, dat zij ons allen ertoe leiden in praktijk te brengen niet alleen maar een houding van verdraagzaamheid, maar een echt en vredevol samenleven.

Met mijn broederlijke en oprechte groeten, de vernieuwde waardering van onze vriendschap, zend ik u, in naam van de pontificale Raad voor de interreligieuze dialoog, mijn beste wensen voor een vruchtbare Ramadan maand en een vreugdevol ‘Id al-Fitr.

  Van het Vaticaan, 29 maart 2019

+ Mgr Miguel Ángel Ayuso Guixot, M.C.C.J.
Online bekijken : Bron :

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 270 / 1148237

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License