missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerïe

Drie studenten uit Kameroen “ambassadeurs” van de Kerk van Algerije

Anne-Bénédicte Hoffner – La Croix Africa
donderdag 4 juli 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Studenten uit Kameroen, Gaël Bawa, Brice Mba en Yvan Totso getuigen in een boek, vol geestdrift en frisheid, van hun “overgang in de Kerk van Algerije, getekend door sterke ontroeringen (…) en een ontwikkeling in het geloof zonder gelijkaardige”.

Zij wensen deze kleine Kerk beter te doen kennen, die volgens hen “zeer eenvoudig en zeer mooi is”, in Frankrijk en hun land van herkomst.
[/marron]


“Hier, in Algerije, is het buitengewoon te zien hoe, door het kanaal van de Kerk, wij ons vrienden kunnen maken zonder complex, zonder taboe, zonder voorkeur van ras, zonder voorkeur van sociaal statuut, kortom vrienden en vriendinnen in een totale diversiteit. Aan velen van ons, heeft dit land toegelaten (…) ons denken te confronteren, onze manier van zijn met die van de anderen”.

Alle drie uit Kameroen, Gaël Bawa, Brice Mba en Yvan Totso, zijn in Algerije aangekomen, zoals vele andere jonge Afrikanen uit ten Zuiden van de Sahara, om er hun studies te komen doen : de eerste in landbouwkunde te Annaba en later in Tiaret ; de tweede in bouwkunde in Mostaganem ; en de laatste in ingenieurswetenschappen in de universiteit van Sidi Bel Abbes. Een beetje verloren in ’t begin, hebben ze aangeklopt aan de deur van de katholieke Kerk een beetje “uit nieuwsgierigheid”, een beetje ook om hun “geloofsweg” verder te zetten. De ervaring heeft hen omgevormd, heel wat meer dan wat zij zich voorstelden.

Met hun verlangen “deze bijzondere Kerk te leren kennen, met zo’n verwonderlijke diversiteit”, en in dewelke zij een “familie” gevonden hebben, hebben zij onlangs een boek geschreven – [bleu]“De Kerk van Algerije in het spoor van de negentien gelukzaligen: getuigenissen van studenten”[/bleu] [1] – dat zij zouden wensen voortaan voor te stellen in de parochies in Frankrijk – waar Gaël studeert en waar Yvan moet komen in september – en in Kameroen.

[bleu marine]Reactie in de Algerijnse pers : LIBERTE – ALGERIE [/bleu marine] :

PDF - 446.6 kB

[1Uitgegeven op rekening van de schrijvers en met de hulp van het diocees Oran

Online bekijken : De lezing verder zetten op

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 715 / 1159586

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License