missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Bisschop Lode Van Hecke

Broederlijkheid als sleutelwoord sociale leer van Kerk

maandag 12 oktober 2020 door Webmaster2

Zeven broederlijk gedachten van de bisschop van Gent n.a.v. Fratelli tutti, de nieuwe encycliek van paus Franciscus.

[bleu marine]#1 Eens te meer doet paus Franciscus zijn naam eer aan[/bleu marine]

Zijn derde grote tekst – na Evangelii Gaudium (de vreugde van het evangelie) en Laudato Si’ (wees geprezen) – draagt weer een franciscaanse titel: Fratelli Tutti. Allen broeders, of nog beter: broeders allemaal. De paus rechtvaardigt de keuze van deze titel door te verwijzen naar het leven en de praktijk van Franciscus van Assisi. Broederlijkheid zonder grenzen, zonder onderscheid. Eerbied voor de menselijke waardigheid, zonder restrictie.
De paus brengt de term broederlijkheid op de voorgrond als sleutelwoord voor de sociale leer van de kerk, acht hoofdstukken lang.

[bleu marine]#2 We zijn allen, zonder uitzondering, broeders en zusters[/bleu marine]

Dit besef van universele broederlijkheid, is vandaag te weinig aanwezig, volgens de paus. Of het blijft bij loze woorden, zonder dat er feiten aan beantwoorden of dat ze ons gedrag veranderen. De wereld lijdt daaronder en wordt met de dood bedreigd.

[bleu marine]#3 Wij zijn geen wegwerpmensen[/bleu marine]

De mens is een relationeel wezen in alle opzichten: sociaal, economisch, politiek én ecologisch. Het coronavirus, waarnaar de paus duidelijk verwijst, maakt ons daarvoor des te gevoeliger. Mensen zijn onnodig gestorven – en sterven nu ook – door een tekort aan aandacht en respect. Als we mensen behandelen als wegwerpmiddelen en ze herleiden tot hun nuttigheidswaarde, moeten we er ons ook niet over verwonderen dat fenomenen als racisme en armoede zo snel vooruitgaan.

[bleu marine]#4 De paus heeft zijn eigen taal[/bleu marine]

Hij spreekt eenvoudig, direct. Hij gebruikt frappante uitdrukkingen, zonder te vervallen in simplismen of puur sloganeske formules. Hij noemt de zaken bij hun naam en vermijdt misplaatste vrome beschouwingen.

[bleu marine]#5 De paus toont zich opnieuw een voorbeeld van openheid[/bleu marine]

Openheid is voor hem niet alleen maar een bijkomende kwaliteit van mens-zijn. Het is precies mens-zijn. Getuige daarvan ook zijn respect – zelfs vriendschap – voor de grootimam van Al-Azhar-moskee in Egypte, de hoogste autoriteit in het soennisme. Met hem richt paus Franciscus op het einde van Fratelli Tutti een appel. Hij herhaalt daarvoor hun gemeenschappelijke verklaring in Abu Dhabi van februari 2019.
[bleu marine]
#6 Inspiratoren[/bleu marine]

Maar de grootimam is niet de enige inspirator van de encycliek die we voor ons hebben. De paus noemt nog anderen die hem geïnspireerd hebben bij het opstellen van zijn tekst. Behalve natuurlijk de heilige Franciscus, somt hij op: Martin Luther King, Desmond Tutu, Mahatma Mohandas Gandhi. Hij geeft een speciale vermelding voor Charles de Foucauld met zijn roeping om “universele broeder” te worden. Dat is een mooie uitdrukking uit de monastieke traditie.
[bleu marine]
#7 Herwerking sociale leer[/bleu marine]

De encycliek Fratelli Tutti is grotendeels een compilatie van reeds bestaande teksten. Vandaar het vrij groot aantal citaten. Maar ze zijn vrij goed verwerkt en geven de eigen accenten van de paus aan, wat meteen een verwerking en gedeeltelijke herwerking is van de sociale leer van de Kerk.

Online bekijken : www.kerknet.be

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 110 / 1154611

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License