missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Voorouder van premier De Croo was zoeaaf in dienst van de paus

vrijdag 29 januari 2021 door Webmaster2

Betovergrootoom Jean-Baptist De Croo was één van de 1.700 Belgen in dienst van het Italiaanse zoeavenleger, dat de paus beschermde tegen patriotten.

Zo’n 1.700 Belgen namen tussen 1860 en 1870 dienst in het zoeavenkorps. Dat moest, samen met de Zwitserse wacht, de paus beschermen tegen Italiaanse patriotten die het hadden gemunt op de Pauselijke Staten, een gebied in Midden-Italië waar de paus soeverein was.

Eén van die Belgen was Jean-Baptist De Croo (foto), betovergrootoom van premier Alexander De Croo.[bleu marine]Jean-Baptist De Croo © Archief KADOC Leuven[/bleu marine]

De aanwerving van Belgische krachten verliep via het ‘Belgisch comité voor de rekrutering van de zoeaven’ in Brussel en via provinciale hulpcomités. Vooral het bisdom Gent was erg actief: 35% van de Belgische zoeaven kwam uit Oost-Vlaanderen.

Burgemeester
Jean-Baptist De Croo (1820-1907) nam in mei 1861 als 41-jarige vrijgezel dienst in het zoeavenkorps en was daarmee flink ouder dan de gemiddelde Belgische zoeaaf. Jean-Baptist verliet het korps na drie jaar, in augustus 1864. Vermoedelijk had hij een eerder rustige tijd achter de rug. Er waren toen geen of nauwelijks schermutselingen met de Italiaanse patriotten. Na zijn terugkeer engageerde hij zich in het Michelbeekse verenigingsleven. Hij werd voorzitter van de kerkfabriek en was zelfs even burgemeester.

Als zeventiger ondernam hij nog grote bedevaarten naar Jerusalem en andere heilige plaatsen in Palestina.

Jean-Baptist De Croo was de broer van Constant De Croo, de betovergrootvader van premier Alexander De Croo. Jean-Baptist was dus Alexanders betovergrootoom.

Na Jean-Baptist nam ook een jongere neef van hem, Petrus De Croo, dienst in het zoeavenleger (1865-1867). 13 brieven die hij in die periode aan zijn ouders in Michelbeke stuurde, zijn bewaard gebleven.

[bleu marine]Tentoonstelling
Meer over de geschiedenis van de Belgische zoeaven vind je nog tot 7 februari op een tentoonstelling van het KADOC in Leuven (Vlamingenstraat 39). De tentoonstelling is vrij toegankelijk, elke werkdag van 9 tot 17 uur en op zondag van 13 tot 17 uur en dat van 14 tot 23 december 2020 en van 4 januari tot 7 februari 2021. Ze is gesloten op 1 en 2 februari. Informeer je best vooraf i.v.m. eventuele coronamaatregelen op 016/32.35.00.[/bleu marine]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 82 / 1154611

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License