missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Jack Thora

lundi 17 mai 2021 par Webmaster2

[bleu marine]Op 13 mei is in het hospitaal te Glasgow onze confrater
[bleu]Jack Thora[/bleu] vredig overleden. Op vrijdag 7 mei was Jack zoals gewoonlijk, na het ontbijt buiten een pijp gaan roken en gevallen. Hij werd naar het hospitaal in Glasgow overgebracht, waar men een ernstige longaandoening vaststelde en hem hielp ademen. Maar het mocht niet meer baten…[/bleu marine]


Pater Jack Thora

Jaak werd geboren te Bree, in Limburg, op 29 september 1927. Vader was sigarenfabrikant ; moeder een Engelse, die in 1919 katholiek was geworden. Het gezin kreeg drie jongens. Jaak deed zijn humaniora bij de Salesianen van het Don Boscocollege te Hechtel. Hij was een fervente scout en zeer sportief. In september 1945 trad hij binnen bij de Witte Paters te Boechout. Jaak kwam over als iemand vol energie, ondernemend, evenwichtig, iemand met een sterke wil en op wie men kon rekenen. Hij was geen grote intellectueel, maar muntte uit door zijn praktisch verstand. Hij was een harde werker bij lichamelijke arbeid. Hij had een groot plichtsbesef, was aangenaam in gemeenschap, bescheiden, een beetje schuchter, gemoedelijk.

Na zijn zes maanden “militaire dienst” aan de universiteit van Leuven, kan Jaak, die weldra zijn naam op z’n Engels zal schrijven, op 8 april 1953 naar Uganda vertrekken, waar hij in Butiti wordt benoemd. In dat jaar sterft zijn vader en verhuist gans zijn familie naar Rochdale nabij Manchester, geboorteplaats van zijn moeder. Sindsdien maakt hij de facto deel uit van de British Province (zijn officiële transfert zal nog vele jaren op zich doen wachten, tot in 1975 !). In september 1956 stuurt men hem naar London om Opvoedkunde te studeren. Bij zijn terugkeer wordt hij directeur van het college te Ibanda (bisdom Mbarara) benoemd, wat hij gedurende dertien jaar zal doen. Daarna volgt een jaartje pastoraal in Bubangizi, waarna hij in april 1972 Econoom van het bisdom wordt benoemd. Hij is ondertussen ook al raadslid van de regio. In juni 1976 wordt hij regionaal van Uganda gedurende twee termijnen. Jack wordt begin juli 1982 Algemeen econoom in het generalaat te Rome. Zes jaar later – we zijn dan in december 1988 – verblijft hij enkele maanden in het bisdom Hoima, maar keert in maart 1989 terug naar Ibanda, dit maal op de parochie. Daar maakt hij in april 1991 de gewelddadige diefstal mee, die het leven kostte van pater Alexandre You. In 1992 is hij onderpastoor in Kasese en wordt weer raadslid van de regio. Hij blijft daar tot zijn definitieve terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk in 1997.


Pater Jack Thora

Hij gaat onmiddellijk in dienst als assistent van de provinciale econoom in London. In maart 1998 wordt hij provinciaal econoom en een maand later raadslid. Hij zal die taken blijven volbrengen tot begin juni 2001. Dan wordt hij econoom in de gemeenschap van Sutton Coldfield. Twee jaar later heeft men hem terug nodig in London, als plaatselijke econoom en assistent van de provinciale econoom. Zes jaar later mag hij eindelijk wat op zijn lauweren gaan rusten en gaat terug naar Sutton Coldfield. In december 2016 krijgt hij zijn laatste benoeming en trekt naar Rutherglen. In april laatst leden wordt hij door de dokters blind verklaard.

[bleu]De begrafenis vindt plaats op maandag 26 mei in Rutherglen (Glasgow).[/bleu]

Jef Vleugels


Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 514 / 1148168

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License