missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Congolese bisschoppen : ’Stop het geweld in Oost-Congo !’

vendredi 3 juin 2022 par Webmaster2

De Bisschoppenconferentie van de Democratische Republiek Congo (CENCO) doet - in het vooruitzicht van het nakende bezoek van paus Franciscus - een krachtige oproep om het al jaren aanslepende geweld in het oosten van het land te beëindigen. De oproep is vooral gericht aan de strijders van de rebellengroep M23. Die hebben in 2013 de wapens neergelegd, maar vorig jaar hervatte zij hun aanvallen in de provincie Noord-Kivu. Daardoor nemen ook de spanningen tussen Rwanda en DR Congo opnieuw toe. Beide landen beschuldigen elkaar ervan dat zij rebellenfracties - M23 in DR Congo en de Democratische Krachten voor de Bevrijding van Rwanda (FDLRDLR) in Rwanda - steunen.

De nachtmerrie van oorlog duurt al te lang. We vragen de strijdende partijen om terug te keren naar de rede, schrijft de CENCO in de verklaring, waarin de bisschoppen hun bezorgdheid uitspreken over de toegenomen onveiligheid in de provincie Noord-Kivu, en met name op het grondgebied van Rutshuru en Nyiragongo. Ze wijzen erop dat de instabiliteit in Noord-Kivu aanwakkert en zijn verbijsterd over de hervatting van de gevechten kort na de regionale top van Nairobi, waar staatshoofden van de Grotemerenregio zich ertoe verbonden samen te werken voor de vrede in het oosten van DR Congo.

De mensen in het gebied van de Grote Meren streven naar duurzame vrede. Des te meer omdat het Congolese volk zich mobiliseert om paus Franciscus in juli te verwelkomen als architect van vrede en apostel van verzoening. Het is niet eerlijk en niet eervol om mensen dit moment van geluk te ontzeggen.

Voir en ligne : Fides/Vaticannews.va

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 899 / 1148598

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Afrique  Suivre la vie du site R.D.Congo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License