missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Echo’s uit ons huis in de Keizerstraat 25 te Antwerpen

uit „BAND” Nr 4/4 - 2009
dinsdag 15 december 2009 door Webmaster

Van alle huizen in België waar gemeenschappen van Witte Paters (Missionarissen van Afrika) te vinden waren en zijn, is ons huis in de Keizerstraat 25, het oudste.

Sinds 1905 woonden er hier enkele medebroeders, die als voornaamste taak hadden broeders en paters te huisvesten, hen een hulp te zijn bij het vertrek naar of de terugkeer uit Afrika.

In die periode werden de reizen naar Afrika gepland per boot en werden de goederen eveneens vanuit deze havenstad verzonden. De Keizerstraat is slechts enkele straten verwijderd van de vroegere kaaien, vanwaar de Afrikaboten vertrokken of er
aanmeerden.

Stilaan werden verschillende ruimten van het huis gebruikt als opslagplaatsen voor allerhande benodigdheden voor Afrika die van daaruit verzonden werden. Zo kreeg dit huis de bijnaam van “Procuur” of “Bevoorradingscentrum” .

Tot op vandaag gaat deze activiteit verder, al is het in veel mindere mate. De huidige procurator of verantwoordelijke van de procuur is pater Antoon Vanden Avenne . Hij wordt bijgestaan door de Heer Paul Deschutter , van wie velen denken dat hij ook pater is, omdat hij altijd zo dienstvaardig is. Hij is wel pater, maar dan pater familias. Paul kent alle medebroeders en zij kennen hem als iemand op wie je altijd kunt rekenen.

Sinds 1977 tot op heden zorgden zij ervoor dat de verzonden goederen ter bestemming kwamen zelfs in de verste hoeken van Afrika. Als er sommige artikelen verdwenen waren, werden ze opgezocht door deze dienst.

Vijftien jaar lang was pater Jaak Van Dyck (geboren in 1925) een zeer trouwe medewerker in deze procuur en werd zo een vriendelijke en gedienstige specialist in het veilig verpakken van gelijk welke goederen. Op 10 augustus moest Jaak een heelkundige ingreep ondergaan aan beide schouders en wegens een lange revalidatieperiode moet de procuur zijn diensten missen. Gelukkig is hij op weg naar een volledig herstel.

Honderduizenden kilogrammen benodigdheden werden in de loop van de jaren in containers per boot of per vliegtuig naar Afrika gestuurd. Het aantal missionarissen in Afrika is wegens de ouderdom en ook wegens het ontplooien van de inlandse clerus, fel verminderd, zodat het nu heel wat kalmer is geworden in de eens zo drukke procuur, die een trefpunt geworden was voor missionarissen, familieleden, kolonialen, vrienden en kennissen van de missie. Nu gebeuren meerdere contacten en bestellingen per computer.

In ons huis leven we met negentien confraters , die hier hun vaste verblijfplaats hebben.

Op een andere keer zullen we de andere confraters vernoemen, maar nu willen we nog afscheid nemen van pater Leo Van Doninck , die hier veertien jaar heeft gewoond terwijl hij, de laatste jaren althans, verantwoordelijk was voor de pastoraal bij de zeelieden. (Apostolatus maris). Hij gaat nu zijn intrek nemen in Merksem, waar hij als meewerkend priester in Schoten, ook dienstbaar zal zijn in de federatie Merksem.

Hij was de jongste van onze communiteit en we verliezen in hem een begaafde confrater. Zo zien we onze gemiddelde leeftijd stijgen tot 81 jaren. Nu wordt pater Guido Verbist (geboren in 1933) onze jongste medebroeder in de Keizerstraat, 25, te Antwerpen. En we laten hem aan het woord de volgende keer.

Remi Vande Walle.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 3045 / 1067955

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License