missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°31 Breuklijnen

Janvier - Januari 2010
jeudi 14 janvier 2010 par J.V.

NOMBRE RECORD DE PRÊTRES ET MISSIONNAIRES TUÉS A TRAVERS LE MONDE EN 2009

Dans un rapport publié le 30 décembre 2009, l’agence missionnaire Fides, de la Congrégation pour l’évangélisation des peuples, indique que 37 « opérateurs pastoraux », en majorité des prêtres, ont connu une mort violente au cours de l’année écoulée, soit près de 2 fois plus que l’année précédente.

L’agence Fides indique aussi que, selon ses informations, ce sont 30 prêtres, 2 religieuses, 2 séminaristes et 3 volontaires laïcs qui ont perdu la vie de façon violente.

 CHRISTENVERVOLGING IN DE WERELD (2009)

Noord-Korea onbetwiste nummer 1 in christenvervolging

Kerknet 6 januari 2010

Noord-Korea blijft de onbetwiste nummer 1 als het gaat om christenvervolging. Het land van de ‘Geliefde Leider’ Kim Jong-Il heeft in 2009 vele christenen opgepakt, gemarteld en vermoord. Dit meldt Open Doors, een organisatie die jaarlijks een Ranglijst Christenvervolging opstelt. Iran en Saoedi-Arabië zijn de nieuwe nummers 2 en 3. Iran ging Saoedi-Arabië op de lijst voorbij vanwege een golf aan arrestaties van christenen.

Open Doors brengt de christenvervolging per land in kaart aan de hand van meer dan 50 onderzoeksvragen. Zo wordt gekeken naar onder meer wetgeving, de vrijheid van de kerk, de houding van de maatschappij ten opzichte van christenen en het aantal christenen dat wordt gediscrimineerd, gemarteld en vermoord.

Noord-Korea staat op eenzame hoogte als het gaat om christenvervolging. Psychologische druk, mishandeling en honger zijn voor Noord-Koreanen dagelijkse realiteit. In 2009 voerde het regime de toch al zware druk op de bevolking nog verder op via strenge controles. Het is de bevolking onmogelijk gemaakt overdag naar voedsel te zoeken of met elkaar te handelen. Het regime richtte via grootscheepse zoekacties haar pijlen speciaal op christenen. Velen zijn gearresteerd en gemarteld, anderen ontvoerd of geëxecuteerd. Sommigen zijn gebruikt om chemische wapens op te testen. Tienduizenden christenen slijten hun dagen in concentratiekampen. In Noord-Korea wonen ongeveer vierhonderdduizend christenen, die alleen in het diepste geheim hun geloof kunnen belijden.

Christenen worden gezien als een groot gevaar voor het regime”, zegt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling. “Noord-Korea beschouwt christenen al sinds de jaren vijftig als landverraders, omdat ze een ‘Amerikaanse godsdienst’ aanhangen. Bovendien houdt Kim Jong-Il christenen verantwoordelijk voor de val van het communisme in Oost-Europa. Daarom doet hij zijn uiterste best om het christendom in zijn land volledig uit te roeien.

Top 5

Naast Noord-Korea staan Iran, Saoedi-Arabië, Somalië en de Malediven in de top 5. In ‘nummer 2’ Iran werden zeker 85 christenen gearresteerd en voor korte of lange tijd vastgezet. Meest opvallend was de gevangenschap van de ex-moslims Maryam Rostampour en Marzieh Amirizadeh. Zij zaten 259 dagen gevangen in mensonterende omstandigheden, maar zwoeren hun christelijk geloof niet af. Saoedi-Arabië zakte een plaats op de lijst. “Toch is de situatie in dit land niet verbeterd”, stelt Muurling. “Nog altijd kunnen moslims die zich tot het christendom bekeren, ter dood worden gebracht. Buitenlandse christenen hebben met grote beperkingen te maken en christelijke lectuur is er niet te krijgen. De reden dat het land naar plaats 3 is gezakt, komt vooral doordat in 2009 voor zover bekend geen christenen zijn vermoord. In 2008 was dat nog wel het geval.

Somalië steeg van de vijfde naar de vierde plaats. Om aan populariteit te winnen, heeft de overgangsregering strenge islamitische wetgeving aangenomen. De grootste vervolging kwam echter van de moslimrebellen El Shabaab (‘De Jeugd’). Zij vermoordden tenminste elf christenen, onder wie een vrouw die weigerde een hoofddoek te dragen en een man die bijbels bij zich had

Het vakantieparadijs de Malediven (5e) blijft systematisch christenen vervolgen. De overheid verbiedt elke andere vorm van godsdienst dan de islam. De sociale controle in het land is bovendien enorm. Het handjevol inheemse christenen op de Malediven kan niet uitkomen voor hun geloof. Een aantal buitenlandse christenen is gedeporteerd nadat christelijke materialen in hun bagage werden gevonden.

Mauritanië sterkste stijger

Sterkste stijger op de Ranglijst Christenvervolging is Mauritanië. Muurling : “In het land is een kleine maar groeiende groep christenen, onder wie christenen met een moslimachtergrond. Deze geheime gelovigen zijn in 2009 extra onder vuur komen te liggen, zowel door moslimextremisten als door de staat. In juni is een christelijke hulpverlener vermoord door een met Al Qaeda verbonden terroristische groepering. Twee maanden later werd een groep van 35 Mauritaanse christenen met een moslimachtergrond gearresteerd en gemarteld. Een groep van 150 christenen uit andere Afrikaanse landen is in september in Mauritanië gearresteerd omdat ze een kerkelijke samenkomst hielden. De lokale politie verricht deze arrestaties in een doelbewuste poging een toch al kleine kerk te intimideren.

Toename vervolging

Waar het aantal inheemse christenen groeit, neemt de vervolging toe, constateert Open Doors. “De meeste landen op onze Ranglijst hebben officieel de vrijheid van godsdienst opgenomen in de grondwet, maar toch kan de maatschappij of een deel daarvan het niet verkroppen dat mensen christen worden. In 2009 zien we dat de druk op bijvoorbeeld ex-moslims in de Moslimwereld en ex-hindoes in verschillende Indiase deelstaten verder toeneemt. Christenen worden bedreigd en hun bijeenkomsten worden verstoord. Ook krijgen christenen vaak geen toegang meer tot lokale winkels of waterbronnen”, aldus Klaas Muurling.


Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 825 / 982621

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License