missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Balaka in Malawi

Band April-Mei-Juni 2010
woensdag 30 juni 2010 door Webmaster

Nieuws van Pater Jean-Marie Hougardy

Parochie kerk van Balaka
Ik schrijf jullie vanuit Balaka in Malawi, een kleine stad met een 25.000 inwoners in het zuiden van het land, waar ik één van de begeleiders ben van een groep jongeren die zich voorbereiden om lid van onze Sociëteit van Missionarissen van Afrika te worden. Ik ben hier begin oktober 2008 aangekomen, bij de opening van het vormingshuis. Ik had zopas een verblijf van 9 jaar in België beëindigd in dienst van onze sociëteit.

De Provinciale Overste van Oost Afrika, die wist dat mijn mandaat ten einde liep, had contact met mij opgenomen. Hij stelde me voor deel uit te maken van de ploeg die het centrum van Balaka zou gaan stichten.

Mijn reactie op zijn aanvraag was zowel een reactie van vreugde (ik kon terugkeren naar Malawi waar ik reeds 35 jaar van mijn missionarisleven had doorgebracht), als ook een reactie van enige vrees. Zou ik nog in staat zijn me aan te passen aan de voorgestelde uitdaging?

Ik heb op de Heer vertrouwd en heb het aanbod aangenomen. En ik moet zeggen dat ik er geen spijt van heb. Ik ben overgelukkig met de taak die mij hier is toevertrouwd.

In het begin viel het wel wat zwaar. Wat de Afrikaanse taal betreft was er geen probleem. Mijn "Chewa" is teruggekomen alsof ik het land nooit had verlaten! Ik stond er zelf verbaasd van. Maar de aanpassing aan het klimaat, dat was wat anders.

Ja, het is heel warm in Balaka. Daarbij hadden wij bij de aanvang en gedurende vele maanden nog geen elektriciteit. Voeg daar nog aan toe dat het voedsel heel anders en minder gevarieerd is dan in België et je zult begrijpen dat het niet altijd gemakkelijk was !?! Maar het is verbazingwekkend hoe een mens zich met een kleine inspanning kan aanpassen aan vele dingen…

Onze ploeg is samengesteld uit drie leden begeleiders van de kandidaten: Julian Kasiya, Malawiet, is de rector van het centrum, Eckehard Reynen, Duitser, is de econoom ervan, en ikzelf, Belg, ben tevens ook leraar Frans.

van l. tot r. P.Hougardy, P.Reynen, P.Kasiya

De officiële talen van Malawi zijn het Engels en de Chewa taal, maar wij willen dat onze kandidaten voldoende Frans kennen om hun vorming te zetten in Franssprekende landen als het nodig is.

Onze studenten bij de handarbeid
De jongeren die zich voorbereiden om lid van onze Sociëteit te worden verblijven hier gedurende drie jaren. Het is de eerste etappe van hun vorming voor het missionarisleven. Voor het ogenblik zijn ze met 16, verdeeld over twee studiejaren. Er is nog geen derde jaar, want ons huis werd pas 2 jaar geleden geopend. Onze kandidaten komen uit Malawi, uit Zambia en uit Mozambique.

Onze studenten gaan elke dag naar het “Inter-Congregational Seminary” om er de cursussen te volgen. Daar vinden ze studenten van andere congregaties terug die hetzelfde doel nastreven: dat zijn Montfortanen, Spiritijnen, Combonianen en Karmelieten. Allen samen zijn er 75 seminaristen die uit 6 landen van Oost Afrika komen en uit het Oosten.

Het enthousiasme en de edelmoedigheid van al die jongeren stellen ons voortdurend in vraag en helpen ons om vooruitgang te maken in onze gave aan de Heer.

Jean-Marie         
(om een email naar hem te sturen..)

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 282 / 1159638

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Malawi   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License