missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Feuilles Vertes 09-10

jeudi 14 octobre 2010 par G.Verbist, mafr., Webmaster

- [marron]Synode pour le Moyen Orient du 10 au 24 octobre 2010.[/marron]

Tous les évêques de cette région, des représentants des différents continents, ainsi qu’un évêque de chaque pays du Maghreb seront présents. Le thème sera : [bleu marine] « L’Eglise catholique au Moyen Orient : communion et témoignage. » [/bleu marine]

Cette région comprend [bleu marine] 17 millions de chrétiens [/bleu marine], dont 5 millions de catholiques. Leur avenir passe par la collaboration entre juifs, chrétiens et musulmans pour Ie bien de tous.

Une bonne intention de prière pendant ce temps du Synode.

« God is zo groot in het Oosten, dat men vaak van Hem gebruik maakt om mensen te verdrukken. Mogen alle godsdienstige verantwoordelijken nooit vergeten dat de eerste zorg van God het geluk en het heil van de mensen is. » [mauve fonce](Chr.Cannuyer)[/mauve fonce]

[vert]IRAK[/vert]

[bleu marine]De christeliike minderheid[/bleu marine]

Vandaag leven er in Irak 25 miljoen mensen. Het land is verdeeld in religieuze en ethnische groepen.

VOLKEREN-> Arabieren Koerden Turkmenen Chaldees-Assyriërs Armeniërs
GODSDIENSTEN
Mandeën          
Soennieten          
Sjiïten          
Yezidi’s          
Christenen          

70% Arabischtaligen, 28% Koerden. De minderheden zijn de Syro-Chaldeën, de Yezedi’s (Koerden uit het gebergte), de Turkmenen, de Armeniërs. De minderheden zijn hoofdzakelijk christenen. In 1997 telden alle Kerken samen ongeveer 1.000 000 leden. Het christendom is echter nu aan het sterven in Irak. Ze verlaten het land. Zij die blijven bevinden zich vooral in het Irakees Koerdistan (Mossoel, Kirkoek).

[bleu marine] Mgr Sako, aartsbisschop van Kirkoek [/bleu marine] spreekt over de toekomst van de Irakeese christenen :

  • 1/ De huidige structuur van onze Kerk is verouderd, met vele kleine bisdommen zonder veel middelen. Velen zouden moeten samen grotere bisdommen vormen. We hebben priesterroepingen maar te weinig mensen om ze te vormen.
  • 2/ Nood aan kleinschalige ontwikkelingsprojecten in de dorpen en zo blijven de christenen er.
    (bron : revue Werk voor het Oosten)

[vert]EGYPTE[/vert]

[bleu marine]Nieuwe groot imam voor de Azhar universiteit te Kairo [/bleu marine]

Op 10 maart dit jaar stierf groot imam TANTAWI. Zijn gematigde en moedige stellingnamen over vele problemen zoals de sluier (die hij had verboden in de universiteit), abortus, de zelfmoordaanslagen, de excisie, toonden een theoloog die stevig wortelde in de islamitische traditie, maar die op zoek ging naar uitwegen voor de nieuwe problemen van vandaag. Daardoor werd hij vaak het doelwit van aanvallen door moslims van de radicale islam.

De nieuwe groot imam heet [bleu marine] Ahmad al Tayeb [/bleu marine]. Hij is 64 jaar en heeft een soefi achtergrond. Hij wil het beleid van zijn voorganger voortzetten. Hij hield eraan de Koptische patriarche Shenoeda III te ontmoeten en woonde ook de Paasmis bij in de Koptische orthodoxe Sint Marcus kathedraal. Helaas, Egypte is ten prooi aan voortdurende interreligieuze onlusten, die spijtig genoeg niet altijd van één kant komen.


- [marron]« Respect des convictions religieuses de chacun et de la pluralité dans notre société »[/marron]

A l’occasion du 11 septembre, [bleu marine] le Conseil des Leaders religieux de Belgique [/bleu marine] a rédigé un message (Lire...).

- [marron]Oproep om te strijden tegen interreligieus geweld.[/marron]

(Kardinaal Tauran,
voorzitter van de Pauselijke Raad
voor Interreligieuse Dialoog)
Zie art. 656
Lire art. 655
GROUPE RENCONTRE,
par G.Verbist, mafr.

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 442 / 1152696

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site Dialogue   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License