missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°41 Breuklijnen

Novembre-November 2010
samedi 27 novembre 2010 par J.V.

 Nieuw strategisch concept van de NAVO : een gemiste kans

De historische speech van US-president Obama in Praag in 2009 ten spijt, bevat het Nieuw Strategisch Concept dat de NAVO-lidstaten op zaterdag 20 november 2010 in Lissabon goedkeurden, geen wijzigingen in de nucleaire strategie van de alliantie. Ook de herhaalde oproepen van politieke zwaargewichten in verschillende landen die pleitten voor een kernwapenvrije wereld (waaronder de Belgen Willy Claes, Jean-Luc Dehaene, Louis Michel en Guy Verhofstadt), sterk beargumenteerde uiteenzettingen van experts die aantonen dat de huidige nucleaire strategie van de NAVO nog steeds wortelt in een Koude Oorlog-logica en dus hopeloos voorbijgestreefd is, het duidelijke verzoek van een aantal NAVO-lidstaten die pleiten voor een herziening van de nucleaire politiek van de NAVO… niets van dit alles lijkt doorgedrongen te zijn tot de parallelle werkelijkheid waarin de auteurs van het Nieuw Strategisch Concept en het NAVO-opperbevel het voorbije jaar vertoefden.

De tactische kernwapens, relieken uit de Koude Oorlog die geen enkel militair nut meer hebben, blijven dus in Europa, ondanks inspanningen van Duitsland, Noorwegen en de Benelux om de nucleaire strategie van de NAVO aan te passen aan de hedendaagse internationale omstandigheden en de tactische kernwapens uit Europa terug te trekken. Een gemiste kans die de deur openzet voor verdere verspreiding van kernwapens, aldus Pax Christi Vlaanderen.

(19 novembre)

 G 20 : le sommet de Séoul (11 et 12 novembre) n’a pas pu se mettre d’accord sur la taxe Tobin

Pourtant cette taxe mondiale sur les transactions financières aurait constitué une source de financement innovante.

Deux cents milliards d’euros par an, c’est la somme que pourrait rapporter une taxe européenne de 0,05% sur les transactions financières. Une source de financement innovante qui, si elle devenait mondiale, permettrait de lutter d’autant plus efficacement contre la pauvreté, d’agir contre la spéculation financière, d’encourager une finance solidaire, de favoriser l’éducation et de financer les biens publics mondiaux dont dépendent les citoyens. Plus de 183 organisations de la société civile (ONG, syndicats, associations) issues de 42 pays défendent le principe d’une telle taxe.

(Financité dépêche n° 156)

Résultat du Sommet

« Une fois de plus, aucun consensus n’a pu être trouvé pour instaurer une taxe sur les transactions financières internationales et ainsi mobiliser des dizaines, voire des centaines de milliards d’euros en faveur, notamment, du développement. »


Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 1133 / 986871

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License