missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Boek

Omstreden waarheid. Memoires

Nuntiuncula N°668 Mei-Juni 2011
vrijdag 1 juli 2011 door J.V., Webmaster

Omstreden waarheid.
MemoiresHans Küng
 

uitgeverij Ten Have, 2008

ISBN : 9025958451 • 718 blz.

Hans Küng is een overtuigd aanhanger van de historisch-kritische methode in exegese en in theologie. Hij hecht dan ook veel belang aan de consensus onder vakexegeten.

In dit tweede deel (1968-1980) komen de grote theologische problemen aan bod, die wij allemaal mee hebben beleefd: Humanae Vitae, de Nederlandse Katechismus, mei 68, de publicaties van Küng die in Rome niet in goede aarde vielen („Onfeilbaar?” – „Christ sein”, bij voorbeeld), zijn jarenlange strijd met de Congregatie voor de Geloofsleer, en tenslotte het kwijtraken van zijn kerkelijke onderwijsbevoegdheid…

Natuurlijk speelt mijn eigen geloofsovertuiging en kerkopvatting een rol in mijn sympathie voor Küng, maar ik zie hem als een overtuigd en diep gelovig christen, met een visie voor de Kerk, en aan deze laatste blijft hij onwrikbaar trouw.

En derde deel zal wellicht volgen, waarin hij het vooral zal hebben over zijn universele ethiek en de rol van de grote wereldgodsdiensten. Over dat laatste deel schrijft hij op het einde: „Of ik het echter in het negende decennium van mijn leven zal kunnen voltooien, dat heeft een Ander in handen”.

Het boek is vlot geschreven, spannend, doorspekt met anekdotes en reisverhalen de wereld rond. Het geeft een degelijk inzicht in zijn denken en werken. Het is bovendien goed vertaald.

Jef Vleugels, M.Afr.
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 127 / 987580

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License