missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°48 Breuklijnen

Juin - Juni 2011
mercredi 6 juillet 2011 par J.V.

 RESPECT VOOR AZIELZOEKERS EN MIGRANTEN

« Van detentie tot kwetsbaarheid », rapport van JRS-België

Het DEVAS-onderzoek bevestigt dat de administratieve detentie van vreemdelingen verre van een onschuldige maatregel is. We kunnen detentie niet als “normaal” beschouwen, want ze doet pijn. Detentie heeft een zeer grote invloed op de gezondheid van de asielzoekers en migranten die ze ondergaan. Hun waardigheid wordt erdoor geschonden. (DEVAS = Detention of Vulnerable Asylum Seekers)

Daarom is de eerste aanbeveling van het rapport “Van detentie tot kwetsbaarheid” een uitnodiging om in het kader van het migratiebeleid minder gebruik te maken van opsluiting. Vooral asielzoekers die tijdens hun vlucht vaak traumatiserende ervaringen hebben gehad zouden niet van hun vrijheid mogen worden beroofd.
Het rapport bevat nog aanbevelingen over het detentieregime en de behandeling van vastgehouden personen in België. Vooral de eerbied voor het privéleven kan beter, stigmatiserende en criminaliserende praktijken (zoals het gebruik van handboeien) moeten worden vermeden, er moet meer rekening worden gehouden met de geestelijke gezondheid en de sociale bijstand in de gesloten centra moet verbeteren.

Het rapport staat online :

Le rapport est en ligne :

Internationale vluchtelingendienst jezuïeten :

Leven vluchtelingen te redden door toepassing conventie

NAIROBI (RKnieuws.net) – Het leven van talrijke Afrikaanse vluchtelingen zou kunnen gered worden als de internationale VN conventie op de vluchtelingen correct zou worden toegepast. Dat zegt pater Peter Balleis, de directeur van de internationale vluchtelingendienst van de jezuïeten.

Vele regeringen lappen de fundamentele principes van de Conventie nog steeds aan hun laars, aldus Balleis. (Cisa 22 juni 2011)


Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 655 / 988664

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License