missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Hans KÜNG

Is de kerk nog te redden?

Nuntiuncula 670 September - Oktober 2011
maandag 31 oktober 2011 door J.V.
Is de kerk nog te redden?Hans KÜNG
 

Ten Have

ISBN: 9789025961664

2011, 254 blz.

De auteur begint zijn inleiding als volgt : “Het liefst had ik dit boek niet geschreven. Het is niet fijn om zo’n kritische publicatie aan de kerk, die de mijne is gebleven, te moeten wijden. Ik bedoel de katholieke kerk, de grootste, machtigste, meest internationale en in zekere zin ook de oudste kerk, waarvan de geschiedenis en het lot ook alle andere kerken beïnvloeden.

De katholieke kerk is ziek, zegt Küng, misschien zelfs doodziek. De hele structuur van die kerk – met haar machts- en waarheidsmonopolie – deugt niet.

In dit boek zet Küng al zijn kritische en daartegenover zijn vernieuwende standpunten op een rij, steeds, zij het zeer kort, evangelisch en historisch onderbouwd. Ik heb er deugd aan beleefd en het heeft mijn droom van een evangelisch vernieuwde, meer democratische en vooral barmhartige kerk weer gevoed…

In het zesde hoofdstuk stelt professor Küng een “oecumenische therapie” en formuleert hij “reddingsmaatregelen”: afzien van onze autoritaire systemen; geen zelf gefabriceerd kerkrecht maar dat van de Bijbel; de paus in voeling met wat leeft in de kerkgemeenschap; een volgens het evangelie hervormde Romeinse curie; glasnost en perestrojka voor de kerkelijke financiën; de inquisitie niet hervormen maar afschaffen; alle vormen van repressie opheffen; priesters en bisschoppen toestaan om te huwen; vrouwen toegang geven tot alle kerkelijke ambten; geestelijkheid en leken bij de bisschopskeuze opnieuw inschakelen; tafelgemeenschap van katholieken et protestantse christenen; echte oecumenische toenadering en samenwerking…

Een hoopvol boek is het niet, want alles schijnt muurvast te zitten. Menselijk gezien lijkt er niet veel kans op verbetering. Onder de titel “Is in geval van nood dwangbehandeling vereist?” geeft Küng voorbeelden en pistes om veranderingen af te dwingen binnen de kerk, maar ze komen toch wat zwakjes over.

Het is niet de eerste keer in haar geschiedenis dat de kerk in een existentiële crisis zit.. Het Licht zal het deze keer ook wel halen.

Jef Vleugels, mafr.
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 270 / 987722

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License