missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Lucien Loret

mardi 15 novembre 2011 par J.V.
Gisterennamiddag, maandag 14 november 2011, rond half vijf, is in St-Jan te Brugge, onze confrater
 
 
Pater Lucien Loret


 
onverwacht overleden. Hij voelde zich niet goed de laatste weken, onderzoeken waren bezig, tot hij zondag in de late namiddag in een comateuze toestand viel en naar het hospitaal werd overgebracht.

Lucien (officieel als Luciaan ingeschreven) werd geboren te Dendermonde (Provincie Oost-Vlaanderen) op 21 februari 1926. Hij komt uit een eenvoudige familie, zijn vader werkte bij de PTT (Post-Telefoon-Telegraaf). Lucien deed zijn humaniorastudies in het H. Maagdcollege van zijn geboortestad. In september 1947 trad hij binnen bij de Witte Paters te Boechout. Hij deed zijn noviciaat te Varsenare en zijn theologie te Heverlee, waar hij op 11 juli 1953 zijn eed aflegde en op 18 april 1954 priester werd gewijd. Zijn eerste benoeming was geen Afrikaanse bestemming, maar econoom van het noviciaat te Varsenare… Betekenisvolle benoeming, zoals later zal blijken. Velen onder ons hebben daar van zijn jonge werkkracht en toewijding geprofiteerd maar onder zijn leiding ook veel gezweet in de moestuin en in de prille ochtend prei en anderen groenten klaar gemaakt voor de veiling.

Eerste afreis naar Kongo op 20 december 1958, richting Kongo. Lucien werd onderpastoor te Kabalo in het toenmalige Vicariaat Boudewijnstad. Ook in Kongo echter zal men vlug zijn uitzonderlijke aanleg voor het economaat ontdekken. In september 1960 wordt Lucien econoom benoemd op het Groot seminarie, twee jaar later, in september 1962 econoom en professor op het Klein seminarie, nog altijd in Boudewijnstad zelf. Na zijn verlof in 1965, keert Lucien terug naar Kabalo, als onderpastoor en econoom. Hij geeft er ook les in de Cycle d’Orientation. In september 1969 wordt hij overste benoemd te Mpala, toen, in vergelijking met Kabalo, een moeilijke parochie, met weinig christelijke praktijk en zonder veel inzet van de leken. Begin 1971 moet Lucien gaan rusten in Katana. Hij heeft een serieuze zenuwinzinking en is reeds over tijd voor zijn verlof. Eind januari 1971 komt hij in België toe. Dank zij een jeugdvriend, dokter De Wilde, neuro-psychiater, die enkele maanden in Boechout was geweest in het jaar na Lucien, komt hij er boven op, maar de dokter raadt elke terugkeer naar Afrika af.

Eind juni 1972 neemt Lucien opnieuw het economaat op zich te Varsenare. Op 30 januari 1978 wordt hij benoemd in ons onthaalhuis van de Linthoutstraat te Brussel, waar hij zal blijven tot begin november 2008, meestal als overste en econoom, de laatste jaren enkel als econoom. Ondertussen volbracht hij ook twee mandaten als lid van de provinciale raad. Op 1 november 2008 verhuist Lucien, ernstig ziek, naar Avondrust te Varsenare, waar hij dank zij de goede zorgen er weer helemaal bovenop komt.

Lucien is gans zijn leven een zeer geapprecieerd econoom geweest. Man van relaties, fijngevoelig en zeer attent voor de noden van zijn medebroeders en zijn gasten, graag gezien door het personeel. Altijd goedgezind, een man die gezapig kon vertellen, die hield van bloemen in de kapel en honderden liederen opnam voor de liturgische diensten, die van goede keuken hield en prachtige feesten organiseerde voor zijn confraters. Aan hem hebben wij de traditie te danken dat al onze gemeenschappen van Brussel tijdens elk weekend in de Linthoutstraat welkom zijn voor het middagmaal. Nooit stuurde hij een bedelaar weg met lege handen. Een fijne man, en een degelijk confrater.

  De uitvaartliturgie zal plaats vinden op zaterdag 19 november 2011, om 10 u 30 te Varsenare in onze kapel, gevolgd door de teraardebestelling op ons kerkhof.  

De confraters die verlangen te concelebreren brengen een albe en een paarse stola mee. Gelieve pater econoom van Varsenare te verwittigen van uw aanwezigheid.

 
J.V.
 

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 384 / 1152696

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License