missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Homepagina > België > R+V > R+V

R+V

Rechtvaardigheid, vrede en zorg voor de schepping

Artikels van deze rubriek


De werkgroep over handel – September 2016 (R+V)

AEFJN - 1609
woensdag 28 september 2016 door Webmaster
[vert]1. De Oost Afrikaanse Gemeenschap zal haar ondertekening van het handelsakkoord met de EU uitstellen[/vert] Het geheel van de handelsorganisatie van de Gemeenschap van Oost Afrika zal de ondertekening van het handelsakkoord met de Europese Unie, voorzien op 1 oktober 2016, uitstellen. (...)


Breuklijnen N°105 Lignes de fracture (R+V)

September - Septembre 2016
vrijdag 23 september 2016 door Webmaster
[bleu marine]Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2250 in J.P.I.C.[/bleu marine]


Waarom zijn er terroristische aanslagen in West Europa ? (R+V)

Guy Bajoit – Prof. emeritus UCL
vrijdag 26 augustus 2016 door D.F. (Vertaling), Webmaster

April/Juli 2016

Begrijpen is noodzakelijk om te handelen, maar begrijpen is niet rechtvaardigen. De terroristische aanslagen zijn, ongetwijfeld, nooit te rechtvaardigen : ze grijpen ons hart aan van afschuw, van afkeer, van woede. Maar ze moeten eerst begrepen worden vooraleer men deze op een efficiënte wijze wil bestrijden.

Andere voorzichtigheid : mijn analyse betreft alleen maar de aanslagen gepleegd in West Europa. Er zijn terroristen in vele landen en gebieden van de wereld, maar, als men wil begrijpen waarom, moet men de specifieke contexten analyseren waarin deze opkomen. In de islamwereld, namelijk, worden deze contexten getekend door de onderontwikkeling van de betrokken landen (in Centaal Azië, in het Midden en Nabije Oosten, in Noord en Centraal Afrika) ; door de onbekwaamheid van de regeerders, die zich aan hun macht vastklampen, om deze Staten te beheren en zich hierbij bezig te houden met het algemeen belang ; door de rivaliteiten tussen de religieuze strekkingen aftakkingen van de islam ; door het imperialisme dat de westerse wereld heeft opgedrongen gedurende de kolonisatie en ook vandaag nog oplegt door andere middelen aan de bevolkingen, enz. … Ongetwijfeld vindt het terrorisme dat we in West Europa ondergaan op de eerste plaats zijn oorsprong in deze die – veel erger nog – een groot deel van de islamwereld teistert : daar bevindt zich ongetwijfeld de eerste oorzaak, maar dat is niet de enige, verre van daar.

Wat me hier interesseert, is alleen maar de redenen te begrijpen voor dewelke deze bijzonder onmenselijke vorm van politieke actie die het terrorisme is, beschouwd wordt als min of meer te rechtvaardigen door een deel (gelukkig maar een minderheid) van de Europese jongeren. Ik zou willen trachten te doen begrijpen aan deze minderheid van jongeren welke de oorzaken zijn van de terroristische aanslagen in West Europa, en hen ervan, zo nodig, te overtuigen, beroep te doen, om deze oorzaken te ontwortelen, op geweldloze methodes en die, bovendien, ook heel wat efficiënter zijn.



Breuklijnen N°104 Lignes de fracture (R+V)

Juli-Augustus / Juillet-Août 2016
vrijdag 5 augustus 2016 door Webmaster
[bleu marine]Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2233 in J.P.I.C.[/bleu marine]


Breuklijnen N°103 Lignes de fracture (R+V)

Mei-Juni / Mai-Juin 2016
maandag 13 juni 2016 door Webmaster
[bleu marine]Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2216 in J.P.I.C.[/bleu marine]


Breuklijnen N°102 Lignes de fracture (R+V)

April - Avril 2016
dinsdag 3 mei 2016 door Webmaster
[bleu marine]Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2171 in J.P.I.C.[/bleu marine]


Breuklijnen N°101 Lignes de fracture (R+V)

Maart - April 2016
zondag 3 april 2016 door Webmaster
[bleu marine]Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2144 in J.P.I.C.[/bleu marine]


Afrika-Europa Netwerk

NIEUWS VAN HER EN DER (R+V)

Nr. 245 - maart 2016
woensdag 23 maart 2016 door Webmaster
[marron]‘Queen Mothers’ in Ghana komen op voor basisrechten van vrouwen[/marron] ‘Queen Mothers’, moeders in de koninklijke familie, hadden vroeger een grote invloed binnen de gemeenschap. Maar hun invloed brokkelde af in de koloniale tijd. Na de onafhankelijkheid van Ghana in 1957 leek het (...)


Breuklijnen N°100 Lignes de fracture (R+V)

Februari - Février 201
maandag 29 februari 2016 door Webmaster
[bleu marine]Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2115 in J.P.I.C.[/bleu marine]


Persbericht

BIO open voor private investeerders (R+V)

vrijdag 5 februari 2016 door Webmaster
[vert]Federale regering stelt BIO open voor private investeerders[/vert] [marron] De Ministerraad heeft vandaag zijn goedkeuring gehecht aan het voorontwerp van wet tot wijziging van de wet van 3 november 2001 tot oprichting van de Belgische Investeringsmaatschappij voor (...)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1054430

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License