missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Boeiende tentoonstelling ‘Missie à la carte’ in Sint-Niklaas

woensdag 25 september 2019 door Webmaster2

[bleu marine]Missionarissen begeven zich vaak als eerste Europeaan in ongerepte gebieden.[/bleu marine]
Ze zoeken contact met de bevolking en verplaatsen zich daarvoor geregeld. Zo ontstaat nieuwe kennis over het gebied. Gedreven door pure interesse en in de mate dat ze een vorming hadden genoten, wagen velen zich aan het opmeten en in kaart brengen van hun werkterrein.

Vernieuwend archiefonderzoek naar de productie van kaarten door missionarissen levert prachtig materiaal op: 55 handschriftelijke en gedrukte kaarten uit alle continenten. Lees het verhaal achter deze 5 topstukken uit de tentoonstelling Missie à la carte (tot 15 december in het Mercatormuseum in Sint-Niklaas).

[bleu marine]Wereldkaart[/bleu marine]

De tentoonstelling opent met een Vlaams topstuk: een wereldkaart van de theoloog Franciscus Haraeus (1555-1631) in de vorm van een globebekleding. Haraeus is de eerste die op een globe een thematisch element aanbrengt: de aanwezigheid van verschillende godsdiensten. Hij wil vooral duidelijk maken hoever het christendom over de wereld aan het begin van de 17de eeuw al voet aan de grond heeft gekregen. De woonplaatsen van christenen worden weergegeven met een kruis, van islamieten met een halve maan op stok en van heidenen met een werpspies. De globe is opgedragen aan God. In de titelcartouche verwijst Haraeus naar het voorbeeld van Gerard Mercator, die hij de Ptolemaeus van onze eeuw noemt.

De prent is opgenomen in de lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap (de topstukkenlijst).

Bij de tentoonstelling hoort een gedetailleerde catalogus met kleurenreproductie van alle kaarten. Bezoekers kunnen in een babbelbox hun persoonlijke verhaal kwijt over nonkel pater en tante nonneke. Rond je bezoek af in de dr. Livingstone Lounge met een abdijbier van Steenbrugge (knipoog naar de missie van benedictijnen in Zuid-Afrika). Drie monumentale kunstwerken van Tom Liekens brengen je in de juiste sfeer.

[bleu marine]Mercatormuseum, Zamanstraat 49D, Sint-Niklaas[/bleu marine]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 535 / 1158786

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License