missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Zuid-Soedan: pausbezoek is cruciaal voor de vrede

Paus Franciscus levert met zijn bezoek een cruciale bijdrage voor een vredelievende regering, die definitief een einde moet maken aan de oorlog.
maandag 9 mei 2022 door Webmaster2

Pater Morris Ibiko, directeur van de campus Theologie van de Katholieke Universiteit in het bisdom Tombura-Yambio, is ervan overtuigd dat het aangekondigde bezoek van paus Franciscus aan Zuid-Soedan essentieel is voor de toekomst van de vrede in het land. Weliswaar is het nieuwe vredesakkoord van 3 april tussen president Salva Kiir en zijn plaatsvervanger Riek Machar, die eerder zijn medewerking aan de onderhandelingen had opgeschort, een belangrijk succes. Maar er bestaat nog veel twijfel over de kracht van het akkoord. Bovendien rolt al langer een golf van geweld over het noorden van het land. Een cruciale passage van het akkoord is het eengemaakte commando voor alle veiligheidstroepen, waarvan ca. 60 procent trouw is aan Salva Kiir en de overige 40 procent aan Riek Machar. Het vredesakkoord is ook van groot belang omdat overstromingen en rampen Zuid-Soedan aan de rand van de afgrond hebben gebracht


Paus Franciscus nodigde de belangrijkste Zuid-Soedanese leiders uit voor een bezinningsdag in Rome © Vatican Media

Pater Ibiko: Ik geloof dat alleen al de bevestiging van het bezoek van de paus aan Zuid-Soedan een belangrijke rol heeft gespeeld om de partijen dichter bij elkaar te brengen en hen te overtuigen van een terugkeer naar de onderhandelingstafel om tot een overeenkomst te komen. De leiders van de verschillende fracties hebben zichzelf voorgehouden dat zij de paus niet kunnen ontvangen in een land in oorlog.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 364 / 1148467

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License