missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Project ter gelegenheid van het Bandfeest te Varsenare op 7 september 08

Water voor iedereen

Méguet - Burkina Faso
dinsdag 5 augustus 2008 door W. Trypsteen, M.Afr. , Webmaster

Méguet en Pater Walter Oyeart (1935 - 2007)

Pater Walter Oyaert, geboren in Gijverinkhove op 5 juli 1935, studeerde in het Bisschoppelijke College te Veurne tot 1955. Priester gewijd te Herverlee op 29 juni 1962. In hetzelfde jaar vertrok hij naar Burkina Faso, het vroegere Opper-Volta in Frans West- Afrika, vanwaar hi doodziek terugkeerde na 45 jaar, begeleid door een Togolese dokter.

Na twee maanden intensieve zorgen in het A.Z. te Brugge is hij overleden op Kerstmis 25 december 2007. Walter kreeg een ereteken van de president van Burkina Faso voor bewezen diensten aan de bevolking. Hij werkte op de parochies van Zorgo (1963-1980), Zabré (1980-1993)en Méguet (1993-2007).

Méguet is dankzij Walter en zijn bezorgdheid voor de inlandse bevolking, bekend geworden bij de I.W.V.A. ( Naast de nood aan drinkwater is er water nodig voor de was, de eigen hygiëne, de dieren en dit zowel in de regenperiode als in de droogteperiode.

Alleen boorputten kunnen daarin voorzien aangezien het regenwater tijdens de regenperiode onmiddellijk wegstroomt. In de droge periode droogt de bovenlaag uit omdat de grondlaag boven de rotsen onvoldoende waterhoudend is.
Walter, je ontving een ereteken als dank voor uw inzet van 45 jaar. De mensen van B.F hielden zoveel van u dat ze als aandenken aan u een grafmonument hebben neergezet in uw laatste parochie.

Wij steunen uw mensen met ons Bandfeestproject:

“Water voor iedereen”


 

JPEG - 30.8 kB
Transportmiddel te Méguet.

Burkina Faso ligt in West-Afrika. Met een oppervlakte van 267.950 km² is het bijna 9 keer zo groot als België. Dit land telt 45 provincies en er zouden volgens de schatting van 2007 12,3 miljoen mensen wonen. De hoofdstad is Ouagadougou en er wonen daar 1 miljoen mensen. 95% van de inwoners zijn boeren en het land heeft geen delfstoffen. De bodem is bedekt met tropisch grasland. De land- en tuinbouw zijn gericht op zelfvoorziening met teelten als witte en rode Sorgho, milo/milet, zoete aardappelen, rijst, maïs, katoen voor de inlandse markt, kippen, geiten en schapen. De beperkte veestapel heeft meer een symbolische waarde voor de eigenaar-veehoeder dan een economische betekenis. De ezel is het trekdier. Naast de landbouw is er wat artisanale nijverheid, geen sterke economie.

Burkina is een republiek. Het land is momenteel vrij stabiel. Er is godsdienstvrijheid. Ongeveer 60% van de mensen zijn moslim, 25% belijdt de traditionele godsdienst en 15% zijn katholiek. Er gaan weinig kinderen naar school omdat de ouders geen geld hebben of omdat ze op het land moeten helpen. Zo is het grootste deel van de bevolking analfabeet. Door de grote armoede met honger als gevolg van de droogte ligt de levensverwachting slechts rond de 45 jaar.

Méguet ligt op 135 km ten oosten van de hoofdstad Ouagadougou in de provincie Ganzourgou. Deze provincie met een oppervlakte van 4200 km² telt ongeveer 300.000 inwoners. Het departement Méguet telt 34000 inwoners verdeeld over 18 dorpen. Er valt jaarlijks 650 tot 850 mm neerslag. In 1993 werd de parochie Méguet uit het niets opgericht in de broesse op een door de overheid aangewezen plaats.

JPEG - 27.1 kB
Waterwerken te Méguet.

Méguet wordt geleid door een burgemeester met twee schepenen en 43 raadslieden. Ieder dorp heeft twee raadslieden, waarvan één een man en één een vrouw. De gemeente heeft weinig middelen, zelfs geen vrachtwagen of een voertuig en er is vooral de bestuurlijke tussenschakel met het hoger niveau, namelijk de prefect naar Frans model. Elk dorp heeft zijn chef. Hij heeft veel te zeggen en regelt o.a. het gewoonterecht en het religieuze leven. De burgemeester is de administratieve verantwoordelijke naast de chef.

De avondverlichting van de parochie wordt geleverd door een zonnepaneel. Er is een elektrische groep op de missie, die twee avonden in de week wordt aangezet. De missie bezit ook een Dieselmotor met een molentje waar de vrouwen hun enkele kilos milo of maïs kunnen komen malen.

Er is veel kindersterfte tot de leeftijd van vijf jaar. Dat is te wijten aan malaria en infectieziekten. De volwassenplaag is AIDS en die wordt meegebracht uit Ivoorkust door dorpelingen die er gaan werken.


Om ons project te steunen :
Overschrijvingen kunnen gemaakt worden
op de volgende rekening

nr 751-0028241-54
van het Bandfeestcomité W.P/W.Z.
Bollestraat 145, 8820 Torhout.

Zie ook "Bandfeest te Varsenare"Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 786 / 1086077

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Burkina Faso   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License