missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Boerderij Elikya in Congo, waar water stroomt voor allen

Enkele jaren geleden waren de koeien van de zusters annuntiaten in Congo nog graatmager. Nu bloeit samen met de veestapel ook de gemeenschap.
maandag 30 augustus 2021 door Webmaster2

Rond onze tafel in Heverlee twee zusters annuntiaten en de voorzitter van hun werking Blik op Afrika. Zuster Guillaumine Clerx deed 24 jaar missiewerk in Congo en zuster Vicky Masamba is zelf Congolese. Dirk Bogaert is een docent muziek met een hart voor andere culturen. Zo raakte hij als vrijwilliger betrokken bij het werk van de annuntiaten in Congo en Burundi. Het drietal doet ons het verhaal van boerderij Elikya, wat niet toevallig ‘hoop’ betekent.

Wat is Blik op Afrika precies?
Guillaumine • De werking ontstond in 2004 vanuit een vraag van onze zusters in Congo om de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren. We zetten sterk in op de bijscholing van leerkrachten, onder meer door hen beter toegang te geven tot het internet. Inmiddels genieten ook de leerlingen van een cyberklas. Op 17 jaar tijd werden 2 nieuwe secundaire scholen gebouwd met steun van BOA. Daarnaast kwamen er ook een hospitaal in een buitenwijk van Kikwit en een gezondheidscentrum in Foumbot in Kameroen.

We moedigen autofinancieringsprojecten sterk aan, zodat de gemeenschappen minder afhankelijk zijn van steun. En dan komt het verhaal van boerderij Elikya op de proppen.

Wat is het verhaal van boerderij Elikya?
Guillaumine • Elykia – Hoop – is de naam van onze boerderij op het Plateau de Bateke op 100 km van Kinshasa. De bedoeling is dat de boerderij geld opbrengt waarmee de zusters hun sociale taken in het onderwijs en de gezondheidszorg zelf kunnen financieren. Enkele jaren geleden waren de koeien nog graatmager, omdat ze een hele tocht moesten afleggen om aan water te geraken en slechts eenmaal per dag konden drinken.

Elikya staat symbool voor een evolutie die BOA de laatste jaren doormaakt in de aanpak van grote projecten. Aanvankelijk stuurden we meestal Belgische technici naar het zuiden voor de installatie van cybers, de toevoer van water en elektriciteit of de inrichting van ICT-klassen.

De laatste jaren doen we steeds meer een beroep op de expertise ter plaatse.
We moeten daarbij soms risico’s nemen, maar het is de enige goede weg.

Kan Elikya bijdragen aan de zorg voor het klimaat?
Vicky • Dat is inderdaad de bedoeling. We spreken over een terrein van 780 ha. Er zullen heel veel bomen, vooral fruitbomen, aangeplant worden. Niet alleen voor het voedsel en de opbrengst, maar ook voor schaduw en luchtzuivering.

Dirk • De noden van de boerderij blijven groot, maar we hebben er alle vertrouwen in dat we met de steun van het publiek verder kunnen inzetten op de verbetering van de weilanden, groentekweek en de vorming in bedrijfsbeheer en landbouwtechnieken.

Wat kunnen we vanuit Europa doen om ‘echt’ te helpen?
Vicky • De wereld geeft ons volop kansen om aan culturele en kennisuitwisseling te doen. Als een partner op een bepaald gebied meer expertise heeft, dan is het toch evident dat die kennis gedeeld wordt? Zelfs al gaat het vaak in één bepaalde richting. Alles is beter dan geen uitwisseling. De westerse technologie kan Afrika zeker helpen om bepaalde problemen aan te pakken. Toch moet je zeker beginnen met aan de Afrikaanse bevolking te vragen wat hun behoeften zijn.

Als je hulp biedt die enkel vanuit Europees perspectief zinvol lijkt, is de kans groot dat die niet leidt tot duurzame resultaten.
Dirk • In samenspraak hebben we vanuit BOA goede suggesties kunnen doen, zoals de internetinstallaties die leerkrachten toegang geven tot de wereld. In 2016 zorgde een multimediaproject ervoor dat ook de leerlingen in contact kwamen met andere culturen en beelden te zien kregen over allerlei zaken waar ze enkel een abstracte kennis over hadden.

Waarom moeten we ondanks onze eigen zorgen toch altijd de ‘blik op Afrika’ houden?
Guillaumine • Een blik op Afrika is bij uitbreiding een blik op de wereld, zou ik zeggen. Het is belangrijk om je gezichtsveld te verruimen. Het helpt om jezelf en de eigen situatie te relativeren en je zet de deur open voor een onvermoede rijkdom aan culturele en menselijke uitwisseling.

Het heeft iets van een avontuur zonder einde dat je als mens doet groeien.
We delen samen met anderen de wereldbol en worden zo elkaars uitdaging én elkaars toekomst.

Vicky • Afrika heeft zoveel te bieden aan Europa. Ook Europa heeft namelijk bepaalde noden en behoeften. En dan bedoel ik niet alleen grondstoffen voor de technologische ontwikkeling, maar ook socio-cultureel. Wij Afrikanen beschouwen de andere veel meer als iemand met wie we samen onderweg zijn, niet als een concurrent.

L’autre c’est quelqu’un avec qui je marche, qui va me compléter. (De ander is iemand met wie ik op weg ga, die me aanvult.) In Europa wil iedereen op zichzelf evolueren, gaat ieder zijn eigen weg.

In Afrika is een persoon allereerst lid van een groep waar mensen elkaar ‘volledig’ maken.
Guillaumine • Veel jongeren zijn in onze individualistische en prestatiegerichte maatschappij op zoek naar een andere manier om samen te leven en betekenis te geven. Afrika kan inspirerend zijn. We hebben het zonet gehad over het Afrikaanse gemeenschapsgevoel. Dit zou voor vele jongeren een deel van het antwoord kunnen zijn.

Vicky • In Congo zullen we nooit zeggen ma maman, mon papa. Dat is ongepast, want zij zijn ook de ouders van mijn broers en zussen. De groep is belangrijker dan het individu.

Maar ik wil zeker niet stellen dat solidariteit niet bestaat hier in België. Persoonlijk was ik heel erg geraakt door de solidariteit na de overstromingen in Wallonië. Als zich een ramp of catastrofe voordoet, staan de mensen hier ook wel klaar.

Jef Vandeputte is een fervent sympathisant van Blik op Afrika. Met frisse moed heeft de 81-jarige landbouwingenieur zich ingeschreven voor de allereerste editie van de Hagelandse 101. Inderdaad, 101 kilometer. De deelnemers krijgen 24 uur de tijd om aan te komen en beginnen eraan op 3 september om 21 uur.

Jef laat zich sponsoren en hoopt de tocht helemaal uit te lopen. Moedig hem aan met je steun voor Blik op Afrika en Elikya!

Jef Vandeputte sponsoren voor zijn Hagelandse 101 kan via BE28 4314 7320 0120 of BIC: KREDBEBB met vermelding Wandeltocht - Elikya.
Ontdek meer over Blik op Afrika van de zusters annuntiaten.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 229 / 1123629

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License