missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Congolese vrouwen verwachten veel van de komst van de paus

maandag 28 maart 2022 door Webmaster2

Congolese vrouwen verwachten veel van het bezoek van paus Franciscus, van 2 tot 4 juli aan de DR Congo. Zij zijn vooral blij dat hij daarbij ook een bezoek zal brengen aan Goma in de provincie Noord-Kivu, in het epicentrum van een van de zwaarste conflicten van de afgelopen decennia in het oosten van Congo. Tot op vandaag is de humanitaire situatie dramatisch en teisteren gewapende milities en bendes er nog altijd grote delen van de regio.

Het pausbezoek aan de DR Congo is als een droom. Wij hebben er lang op gewacht, vertelt Thérèse Mema Mapenzi, die zich in het aartsbisdom Bukavu inzet voor de opvang van vrouwen en meisjes. Zijn komst vervult ons met grote vreugde. Hij zal ons troost en moed geven en zal ons vrede en hoop brengen. Hij zal samen met ons bidden.

Thérèse Mema Mapenzi leidt het kerkelijke centrum Olame, dat zich inzet voor de psychologische en sociale zorg voor gemarginaliseerde vrouwen die het slachtoffer zijn van oorlog en huiselijk geweld. Het probeert hen kansen te bieden om een nieuw leven te beginnen. De vrouwen van het centrum helpen het geloof en een boodschap van hoop te verspreiden. Sommige vrouwen werden levend begraven, kinderen werden geboren na een verkrachting, anderen werden gedwongen om naar het front te gaan. Wij hebben veel littekens in ons hart die pijnlijker zijn dan echte wonden. Vrouwenlichamen zijn hier in oorlogswapens veranderd, maar de publieke opinie in de wereld lag daar niet van wakker. De aanwezigheid van de paus zal een troost zijn en kan helpen om de tranen te drogen.

Vrouwenrechten
Vrouwen werden in Oost-Congo lange tijd gemarginaliseerd, niet alleen door oorlog, maar ook door de traditie, vertelt Thérèse Mema Mapenzi. In onze begeleidingscentra worden pogingen ondernomen om hun emotionele, psychologische en sociale leven weer op te bouwen. Het centrum voorziet de vrouwen ook van een basisinkomen. Zij krijgen trainingen en opleidingen voor activiteiten waarmee ze geld kunnen verdienen. Het centrum Olame zet zich ook in om vrouwenrechten nationaal en internationaal te bevorderen. Zo voerden we in 2006 een campagne om het bewustzijn van verkrachte vrouwen te vergroten, op een moment dat dit nog een taboe was. Wij zijn er toen ook in geslaagd om de regering aan te sporen om een eigen wet tegen geweld tegen vrouwen goed te keuren. Volgens Mema Mapenzi is die wet inmiddels goedgekeurd, maar verloopt de implementatie niet altijd even vlot. Zo is de wet niet van toepassing op vrouwen die beschuldigd worden van hekserij en die daarom uit hun gemeenschappen worden verbannen.

Thérèse Mema Mapenzi roept op een einde te maken aan de wijdverbreide straffeloosheid, waardoor de daders van geweld nog worden aangemoedigd. Sommige krijgsheren die verantwoordelijk zijn voor misbruik en geweld zijn zelfs opgenomen in de regering. Sommigen, die mensen hebben afgeslacht, spelen de rol van politie. Wij roepen de Congolese regering op om de waardigheid van vrouwen te herstellen en al deze beulen te straffen!


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 211 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License