missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerije

Kerstmis 2012

zaterdag 29 december 2012 door Jan Heuft

Goede avond,

Vandaag, geboorte dag van mijn moeder, mail goed ontvangen van mijn zus en zwager in Eindhoven, de dag van onnozele kinderen, die in geschiedenis van de Bijbel, op onbegrijpelijke wijze werden vermoord. Het is het beeld van de oorlog in Syrië maar ook van de toestand in Noord – Mali waar mensen op afschuwelijke wijze worden verminkt! Wij ontvangen afschuwelijke getuigenissen van mensen Gao of Aleppe ontvlucht zijn. Het beeld mijn 4 vermoordde confraters in Tizi-Ouzou, 14 jaar geleden, is ook sterk in mijn gedachten aanwezig.

De avond voor Kerstmis kwam er hier een Congolees om hulp vragen. Hij was er slecht aan toe. Met zijn kornuit had hij in Marokko geprobeerd over het hoge hek van Ceuta te klimmen om dan de zee over te steken en Spanje binnen te trekken.

Hij werd met zijn vriend van het hek gehaald door de Marokkaanse veiligheid troepen. Volgens zijn verhaal, werden zij daarna “in elkaar geslagen”. Hij overleefde het, maar zijn vriend liet het leven. Zij lijk werd in de zee geworpen nogal tijd volgens de Congolese migrant).

Eenmaal de grens over gezet naar Algerije, werd hij door Algerijnse veiligheid diensten gearresteerd en kreeg een uitwijzing bevel. Met een lift en een goede man uit Mali kwam hij naar Algiers en stapte voor ons steunpunt uit. Onze eerste taak was hem naar het ziekenhuis te brengen voor verzorging, vervolgens naar ons “hotel 250”. Op weg naar het hotel werd hij opnieuw gearresteerd. In een politie wagen reed hij de hele stad rond, blijkbaar wisten die agenten ook niet wat ze met hem aanmoesten! Tenslotte werd zijn papier met het uitwijzing bevel verscheurd, zijn 1000 dinars voor het hotel afgenomen en uit de auto geduwd.

Opnieuw voor onze deur staande, riepen de buren onze hulp in. Wat te doen ’s avond om 20 uur. Tenslotte hebben we hem maar, in mijn in steigers staande “nieuwe” huis gebracht voor twee dagen onderdak. Hij wilde terug naar zijn dorp in Kongo, want had niets meer te verliezen! Dus via ons “Afrikaanse relais “ terug naar zijn land, ondanks zijn gammele gezondheid. Ondertussen is hij in Niamey aangekomen. Daar spuugde hij bloed en zakte in elkaar! De pater van ons relais heeft hem daar naar het ziekenhuis gebracht.

Het gaat nu weer wat beter en hij hoopt verder te kunnen gaan naar Cotonou. Aldaar zal weer een andere pater van ons relais hem opvangen om hem op het vliegtuig naar Kongo te zetten. Laten we hopen dat hij het haalt.

En ziedaar, amper terug van de nachtmis, daar gaat de telefoon. Er wordt luidt om hulp geroepen! De bewoners van een wijk waar veel migranten en vluchtelingen wonen, met hulp van de plaatselijke rijkspolitie, hebben 30 migranten uiteen in aanbouw zijnde woning gezet. Er zijn vrouwen en kinderen in de groep, wat te doen? Ze staan langs de weg en in het veld. We besluiten dekens en kleren uit te delen maar we hebben er niet genoeg! Nu drie dagen verder zitten de mensen nog steeds langs de weg, hoe dit op te lossen!

Ik schaamde me zo dat ik geen enkele uitnodiging voor een kerst - maaltijd heb aangenomen!

Vandaag om 14 uur, komt een er een jonge manke man uit Guinee aanlopen. Hij is van een vrachtwagen gevallen met meel zakken. Hij viel van wel 12 meter hoog! Zijn rug heeft een goeie “opdonder gekregen”! Het was illegale arbeid, maar ja hij vond het een eer om zijn eigen boterham te verdienen! Ze hebben hem moeten opereren. Het is goed gelukt maar er is TBC in de botten geconstateerd, dat vraagt een jaar therapie volgen de artsen hier. Vanmiddag heb ik hem meegenomen naar het zwembad want hij moet ook réeducatie hebben. Je kunt daar ook goed eten, dus samen hebben we daar een “gebakken ei “ genomen. Het smaakte nog lekkerder dan een kerstdiner!

Zojuist komen er twee jonge doven aanzetten. Ze zijn vol levensmoed, lachen en zijn gelukkig. Het zijn mijn oud leerlingen. Een is net getrouwd en zijn vrouw is al zwanger. Hij zegt dat ik de meter van de toekomstige baby moet worden: Christen of niet dat doet er niet toe! De andere doven heeft een nieuw gehoor apparaat nodig. Gelukkig heb ik nog een doos vol van die dingen liggen en batterijtjes. Met veel plezier vertrekken de twee al wuivend en lachende in hun tweede hands auto …. In de omgekeerde richting van mijn straat voor één richtverkeer en zonder ongelukken.

Zo is het toch nog een leuk kerstfeest geworden, als 2013 ook maar goed zal worden met meer vrede en gerechtigheid!!!

  Algiers, de 28ste december 2012

         Jan Heuft


[vert]RENCONTRE ET DEVELOPPEMENT (CCSA)[/vert]
(Ontmoeting en Ontwikkeling)
12a, rue des Libérés (Ex. Colons) 16 020 Alger (1er mai)

[marron]Om Broeder Jan en Ontmoeting en Ontwikkeling te helpen,[/marron]

kunt u gebruik maken van de volgende rekeningen :

 • IBAN: FR7630788001001073083000150
  BIC: NSMBFRPPP
  Ontvanger: Rencontre et Développement
  20, rue des Fusillés// 160 15 Alger (El Annasser)
 • IBAN : NL24ABNA0524547513
  BIC : ABNANL2A
  Ontvangers : WITTE PATERS - Provinciaal Economaat
  Adres : MODESTUSSTRAAT 20, NL-5101 BP DONGEN
  Met vermelding: "Voor het apostolaat van Broeder Jan Heuft"

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 211 / 1159714

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License