missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Kongo

Kerstdag in GOMA :
“De Apocalyps en de stal van Betlehem”

FLASH-PAC N° 034 februari-maart 2013
zaterdag 2 februari 2013 door D.F. (Vertaling), Webmaster
[marron](Deze tekst werd geschreven door onze confrater Pino Locati nog vóór het Kerstfeest)[/marron]

In Goma, op 25 november laatstleden, op het feest van Christus Koning, vier ik de Eucharistie met bijna 3.000 gelovigen. De stad is bezet door de rebellen. Overal zijn er verwoestingen, slachtingen, verkrachtingen, plunderingen, geween en rouw, massaal gaan de mensen op de vlucht, paniek, angst zijn dagelijkse kost…

Van daar, ga ik op weg om enkele kampen van vluchtelingen te bezoeken. In Kivu, zijn er zowat 1,7 miljoen mannen, vrouwen, ouderen en kinderen verplaatst, ver van hun woningen, van hun velden, hun bananenplantages, hun rivieren. Ik zie strooien hutten, tenten met doeken die vaak gescheurd zijn. Het is onmenselijk. In het Kamp Bosco van Ngangi bijvoorbeeld, voel ik me op de drempel van de dood, want er heerst een cholera-epidemie.

Van waar komt al dat geweld dat onze steden, onze dorpen, en nog meer fundamenteel dat in het hart van de mens huist ? Over al het kwaad dat door de mens begaan wordt, worden we geconfronteerd met de Tegenstander. Hij is voor veel aan het werk. De verdeler en de leugenaar heeft deze aarde gekozen, dat al te rijk is aan mineralen, om de hebzucht aan te wakkeren en zo een bloedbad aan te richten. Het is een echt bloedbad : men spreek van 7 miljoen doden, zowat een tiende van heel de Congolese bevolking, zonder de onrechtstreekse doden te tellen, veroorzaakt door de hongersnood, de ziekten, de stress en de vermoeidheid.

Als de Duivel de winnaar is voor een dag, dan is de Messias de winnaar voor de eeuwigheid ! Als de rechtvaardigheid van de mensen verrot is en dit gebied vergeten wordt door de media, dan zal de rechtvaardigheid van de Messias zich op een dag openbaren. Hoe dan ? Niemand weet het. Wanneer zullen onze ogen een nieuwe aarde zien waar de melk en de honing vloeien ? Wanneer zal de nieuwe hemel komen waaruit de Gerechtigheid en de Vrede nederdalen ? De bekoring is groot ons neer te leggen bij de angst voor de Boze die ons omsluit. Inderdaad, hoe de lof van de Heer zingen wanneer een volk op zijn aarde leeft als in ballingschap ?

Dan kijk ik naar de Koning Messias, arm en van alles ontdaan zoals deze verplaatste mensen die niets hebben. Ik kijk naar de Zoon van God die aan alle macht verzaakt heeft in een kribbe. Alleen Hij kan de miserie van deze mensen begrijpen, aangrijpen en op zich nemen, die zich op de boord van de wanhoop en van de collectieve psychose bevinden. Ik geloof niet meer in de tussenkomst van de soldaten van Herodes, de huurlingen van Pilatus of van de patriottische ijveraars. Alleen de Messais kan het juk en de ketens breken van deze gronden van verlatenheid.

Ja, kom Heer Jezus, wacht niet langer, bevrijd deze gekwetste en vernederde mensheid.

Pino Locati. Mafr
 

Al onze confraters van Goma zijn trouw gebleven aan hun werk en bleven aanwezig bij de bevolking en al de vluchtelingen gedurende de tragische gebeurtenissen van november 2012.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 197 / 1113523

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License