missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Syrië

Syrië : de christenen van het Oosten verenigd tegen een tussenkomst

Assawra 29-08-2013
donderdag 5 september 2013 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]De Conferentie van de katholieke bisschoppen van de Verenigde Staten heeft op dinsdag 3 september elke katholieke Amerikaan opgeroepen om persoonlijk zijn senator en zijn vertegenwoordiger op te roepen om hem te vragen te stemmen tegen de resolutie die het gebruik van de militaire macht in Syrië toelaat.

Mgr. Pontier, voorzitter van de Franse Bisschoppenconferentie, in een brief aan de melchitische Patriarch Gregorios III in Damascus, onderstreept dat de bisschoppen van Frankrijk “vragen dat alle wegen zouden verkend worden om te komen tot een politieke en diplomatieke oplossing van het conflict.”[/marron]

Van heel het Midden-Oosten, verenigen de Kerken zich, gealarmeerd door het lot van de christenen van het gebied en uitzonderlijk gezamenlijk, met paus Franciscus om een militaire tussenkomst te weigeren in Syrië, oordelend dat een actie op een nog slechtere wijze de rampzalige ervaring van Irak van tien jaar geleden zou vernieuwen.

Franciscus Had zondag een oproep gelanceerd om “het lawaai van de wapens” te stoppen omdat hij van oordeel is dat “het niet de het tegenover elkaar stellen is dat perspectieven van hoop biedt” maar wel “de bekwaamheid om te onderhandelen”.

De patriarchen van het Oosten, bewust dat met hun gescheiden oproepen onvoldoende aandacht wordt geschonken, hopen dat de populaire Franciscus, opnieuw zal spreken en gehoord zal worden door de westerse hoofdsteden.

Het Vaticaan – zijn dagblad l’Osservatore Romano, zijn radio – zijn naar de tinne gestegen om de immense vrees van de christenen van het oosten door te geven, die vrezen weggevaagd te worden door het geweld van het radicale islamisme.
In de laatste uitgave van de Osservatore Romano, heeft kardinaal Leonardi Sandri, prefect van de oosterse Kerken, een smeekschrift gericht in naam van al die Kerken opdat “het hoger belang van de vrede en van het leven het zou halen op elke ander belang en partizaan wraakgevoel”.

De christenen van het Oosten hebben in meerderheid de autoritaire en leken regimes gesteund – Saddam Hussein in Irak en de dynastie van de Assads in Syrië, die hun rechten en hun veiligheid beschermden. Sinds de val van Saddam Hussein in 2003, heeft het soennitisch radicaal islamisme zich verspreid en miljoenen christenen zijn gevlucht uit hun steden en dorpen.

In het Syrische conflict, heeft een meerderheid van de christenen Bachar al-Assad gesteund, uit schrik voor het islamistische alternatief. En zij zouden ervoor de sterke prijs betalen, in het geval de radicale soennieten de macht zouden grijpen.
De vrees van de christenen in verband met de slagen, zo merkt de vaticanist Marco Politi op, vindt haar reden in de geschiedenis van de tien laatste jaren. De evolutie van Irak heeft getoond hoe,men een land kan destructureren die zeker een dictator had maar die leek was : de godsdienstoorlog tussen moslims is verergerd ; het terrorisme heeft een grote uitbreiding gekend, de situatie van de christenen is verslechterd.”.

Hetzelfde gaat zich voordoen in Syrië want de meest efficiënte oppositie is die van de jihadisten. Men mag niet naïef en onverantwoordelijk zijn, zoals sommige westerse filosofen die spreken van de plicht om te handelen”, voegt hij eraan toe.

Van Jeruzalem tot Alep, van Beiroet tot Bagdad, wordt het perspectief van westerse invallen met kracht aangeklaagd door de patriarchen van Kerken die ingeplant zijn sinds het ontstaan van het christendom, die niet willen geassimileerd worden met de “deelnemers aan de kruistochten” door de islamisten zoals in Irak in 2003.

De meest heftige is de Iraakse patriarch Louis Raphaël Sako, patriarch van de chaldeeërs : een Amerikaanse militaire tussenkomst zou te vergelijken zijn met “een vulkaan te doen ontploffen bedoeld om Irak, Libanon, Palestina mee te slepen. En misschien is er wel iemand die dat precies wil”.

De bisschop van Alep, Mgr. Antoine Audo roept een risico op van een “wereldoorlog”. De maronitische patriarch Bechara Boutros Raï heeft “landen, vooral van het Westen maar ook van het Oosten” aangeklaagd “al die conflicten op te wekken. “We zijn de totale vernieling aan ’t zien van wat de christenen hebben kunnen opbouwen gedurende 1.400 jaren samenwerking met de moslims”, was hij van oordeel.

De syro-katholieke patriarch Youssef III Younan heeft de buitenlandse machten aangeklaagd “de rebellen te hebben gevormd, opgejaagd tot het geweld, de relaties tussen de soennieten en de sjiieten nog te hebben verbitterd”. “Het Westen denkt dat met de soennieten aan de macht, de democratie de dictatuur zal vervangen, maar dat is een grote illusie”, verklaarde hij opstandig.

De vrees dat “het scenario van Irak zich herhaalt” wordt voortdurend opgeroepen evenals het verlies van een “laïciteit” die de cohabitatie in het Midden-Oosten leefbaar maakte.

De patriarchen doen opmerken dat de Westerlingen zich weinig zorgen lijken te maken te wachten op de besluiten van het onderzoek van de UNO over de chemische aanval van vorige week. Zij herinneren eraan dat tien jaar geleden, de Amerikanen de oorlog begonnen zijn in Irak voor de veronderstelde onbestaande bewijzen van wapens met een massale vernielingskracht. Zij verwonderen zich een beetje over de aandacht die door de Westerlingen toegekend wordt aan de communautaire en religieuze dimensie in de actuele wanverhoudingen.

Zelfs in de rangen van de christenen die tegengesteld zijn tegen Bachar al-Assa, is het verwerpen van buitenlandse inslagen duidelijk : het klooster van pater Paolo Dall’Oglio, actueel weggenomen in het noorden van Syrië, heeft zo aangespoord tot een “weigering van elke geweld”. Op de blogs en Twitter, zijn de christelijke tegenstanders van een buitenlandse tussenkomst massaal tussengekomen de laatste dagen.

(29-08-2013 – Met de persagentschappen)
 
  Zie de originele tekst in het Frans op Assawra (Revolutie)
[mauve fonce]Site van de Arabische democratische Beweging
“Weerstand bieden aan de bezetting, dat is vrij leven”[/mauve fonce]
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 178 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Nabije Oosten   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License