missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerije

Zaligverklaring in Oran
Reactie van de Algerijnse Pers

zondag 23 december 2018 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[vert]“Broederlijkheid”, “Samenleven” en zelfs “Communio” : de Algerijnse pers heeft zonder enig voorbehoud de viering begroet, zaterdag 8 december in Oran, van de zaligverklaring van Mgr. Pierre Claverie en zijn 18 gezellen (La Croix) [/vert]

Communio

  • Het woord wordt eveneens hernomen door de site Carrefour d’Algérie . “De ceremonie van de huldebetuigingen ten postume titel in Oran aan 19 personaliteiten van de katholieke Kerk van Algerije vermoord tijdens de zwarte tragedie zal plaats geboden hebben aan een werkelijke communio tussen christenen en moslims van Algerije. Wie kon dat geloven !”, erkent B. Habib in Ceremonie van zaligverklaring van de negentien katholieke religieuzen : Alle blikken gericht op Santa Cruz, die daar een “ontroerend moment ziet om te wonden te helen van een pijnlijk verleden”.

Zeer positieve ontvangst

Een politieagent observeert de ceremonie van de zaligverklaring - (AFP - RYAD KRAMDI)
  Het risico was werkelijk dat deze eerste zaligverklaring, gevierd in een land dat voor een zeer grote meerderheid moslim is, en vooral gewond door een decennium van wrede geweldplegingen tussen het leger en de islamisten en dat wellicht de dood veroorzaakt heeft van minstens 200.000 Algerijnen, verkeerd zou begrepen worden.

Vriendschap en broederlijkheid

“Deze 19 religieuzen, waarvan de zeven monniken van Tibhirine, hadden een grote gehechtheid voor Algerije. Sommigen van hen hadden zelfs de Algerijnse nationaliteit”, herinnerde zich van zijn kant de site Algérie Focus diezelfde dag, en begroette “een eerste geval in Algerije en in de moslimwereld”.

Recht op godsdienstvrijheid

Zelfs het grote Arabischsprekende dagblad Echourouk , (nr.2017 van 9 dec. 2018, p.3) het meest verkochte in Algerije, heeft zijn bladzijden geopend voor de zaligsprekingen, door de boodschap van de paus integraal te publiceren, evenals die van de Franse minister van buitenlandse zaken.

Traditioneel dichter bij de conservatieve middens, doet de krant opmerken dat “tussen de de verdedigers van de godsdienstvrijheid en de aanklagers van de christelijke rituelen”, de eersten het ruim gehaald hebben op Facebook.

Ondervraagd, herinnert één van de medewerkers van het syndicaat van de imams eraan dat “het recht op de godsdienstvrijheid getolereerd wordt, zonder één enkele beperking”.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 135 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License