missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Rwanda

Enkele nieuwsberichten van de sector Rwanda

Info-Pac nr. 78 – januari 2019
zaterdag 16 februari 2019 door Webmaster

[marron]De sector Rwanda telt negen confraters verdeeld in twee gemeenschappen : de parochie-gemeenschap samengesteld met vijf confraters (twee priesters en twee stagiaires) en de gemeenschap van het Missionair Centrum Lavigerie (CML) samengesteld met vier confraters (drie priesters en een broeder).

Ook al is het aantal confraters die in Rwanda werken zeer beperkt, het aantal Rwandese confraters in missie blijft stijgen. De sector Rwanda telt elf Rwandese confraters in missie en zesentwintig jongeren in vorming waarvan drie reeds diaken zijn (zes in het voorbereidend jaar, zeven in filosofie, twee in het noviciaat, vier op stage en zeven in theologie).
[/marron]

“Met Christus, altijd trouw aan Afrika”. [1]

Enkele merkbare pastorale engagementen op het peil van de sector Rwanda

- [bleu marine] Parochiaal engagement [/bleu marine]

De sector Rwanda blijft met één enkele parochie, gelegen in de wijk Kimisagara, stad [bleu]Kigali[/bleu]. De parochie telt een bevolking van 14.000 christenen hergegroepeerd in vijfentwintig Kerkelijke Basisgemeenschappen (CEB). Vier missen worden gevierd elke zondag in de parochiekerk. Onze parochie wordt goed aangeschreven door haar missionair karakter in het kader van de commissie rechtvaardigheid en vrede, de commissie Caritas, de jongerenpastoraal, en het toedienen van de sacramenten. De confraters zijn ook geëngageerd in een kleuterschool, de Sint Pieter Apostelschool van Kamuhoza (ESPAK) die twee jaar geleden begonnen is.

- [bleu marine] Engagementen van het CML (Missionair Centrum Lavigerie) [/bleu marine]

 • [bleu]Ontvangst van groepen voor recollecties en vormingssessies :[/bleu]
  Daar er nu geen ander centrum meer is in het centrum in het stadscentrum van Kigali waar de mensen elkaar kunnen ontmoeten, wordt de CML meer en meer een Referentiecentrum voor de spirituele ontmoetingen en andere ontmoetingen van de aard van menselijke vormingen. Voor het jaar 2018, hebben we 57 verschillende groepen geteld die regelmatig naar ons centrum kwamen voor recollecties en sessies. Dus is het ontvangen van groepen voor het CML een zeer belangrijke pastorale activiteit geworden. Dit geeft een nieuw gezicht van het Centrum en van onze missie als missionarissen van Afrika vandaag midden het Rwandese volk.
 • [bleu]Gebeden, Missen en biechtgelegenheden :[/bleu]
  In het CML vieren wij de lauden en de dagelijkse eucharistie met een christelijke gemeenschap. En na de eucharistie is er het sacrament van de verzoening. Het CML is tussen de zeldzame, zo niet het enige centrum waar de christenen een beschikbare priester kunnen vinden, bijna op elk moment, om hun biecht te horen.
 • [bleu]Het ontvangen van confraters en van onze jongeren in vorming :[/bleu]
  Het CML ontvangt confraters, onze jongeren in vorming die in Kigali voorbijkomen en degenen die komen om zich te laten verzorgen in Kigali.
 • [bleu]Taalcursussen (Kinyarwanda en Frans) :[/bleu]
  Het CML blijft altijd een centrum voor het aanleren van het Kinyarwanda. De laatste 4 jaren geven wij ook de cursus Frans voor de aspiranten die zich voorbereiden op het voorbereidend jaar.
 • [bleu]Onderzoek Centrum : [/bleu]
  Het CML ontvangt de mensen die sommige documenten komen consulteren betreffende de Kerk van Rwanda. Het CML is dus één van de centra, zo niet het enige centrum dat nog een goede documentatie behoudt over de Rwandese Kerk.
 • [bleu]Centrum van Missieanimatie :[/bleu]
  Het CML wordt ook een referentiecentrum voor de missie-animatie. Elk jaar houden broeder Kees MAAS en ikzelf kampen en sessies van missieanimatie voor de Missionaire Groepen van Jongeren (GMJ) omkaderd door broeder Kees MAAS en de Sessies van Missionaire- en Roepinganimatie (AMV) die door mij bezield worden. Voor de GMJ bereikt broeder Kees MAAS 368 jongeren van het 4de tot het 6de jaren middelbare studies die studeren in 20 middelbare scholen van Rwanda.
 • [bleu]Administratie :[/bleu]
  Het CML is ook administratiecentrum voor de Missionarissen van Afrika van Rwanda. Al de activiteiten en administratieve stappen bij de burgerlijke en religieuze gezagsdragers worden gezet vanuit het CML.

Project van een Nieuw Missiecentrum (CML) op te bouwen in Kigali

ZICHT VANUIT DE LUCHT

PROJECT OM EEN NIEUW MISSIECENTRUM LAVIGERIE - KIGALI - RWANDA

Het project om een nieuw Missiecentrum Lavigerie (CML) op te bouwen in Kigali heeft een geschiedenis die dateert sinds het moment van P. Pedro Sala (2005-2009), en zelfs van voor die datum, want bij mijn komst in Rwanda in 2008, heb ik confraters gevonden die reeds over dit project discussieerden.

Sinds die tijd, was het moeilijk de toelating te verkrijgen te bouwen te wijten aan het Master Plan van de Stad Kigali dat men moest respecteren om dit project op te vatten. Het is slechts dit jaar dat de stad Kigali ons de toelating heeft gegeven te bouwen volgens het Master Plan : een residentie, een vormingscentrum, een kapel en het inrichten van een tuin die zal dienen spirituele en recreatieve activiteiten.

Deze toelating is geldig voor twee (2) jaren van 7/12/2018 tot 7/12/2020. (…)

  Uzababere uwa Mata n’Ubuki. [2]

Christian Mulenga,
afgevaardigde van de sector Rwanda

(uittreksels uit zijn brief 31/12/2018)

[1Het thema voor dit jubeljaar

[2"Het jaar zal voor u van melk en honing zijn" in Kinyarwanda


Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 188 / 1125319

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Rwanda   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License