missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Brief aan de priesters voor Pasen

De Conferentie van de gedoopten (CCBF)
woensdag 17 april 2019 door D.F. (Vertaling), Webmaster
Goede Week 2019-04-17
 

Beste vienden priesters,

Witte Donderdag, de dag waarop de Kerk de instelling van de Eucharistie viert, is ook het “feest van de priesters” Maar, dit jaar, komen de bekendmakingen over zaken van kindercriminaliteit en misbruiken op meerderjarigen de sfeer versomberen. Hoe zich niet afvragen hoe gij, die onze broeders zijt, deze morele en sociale beproeving beleeft : soms betrokken in een verdenking, een algemene sociale afkeuring, is dat menselijk verdraaglijk ? En hoe kunnen wij, gedoopten, vrij de vreugde delen van “katholiek” te zijn wanneer we geconfronteerd worden met een dergelijke ramp?

We zouden kunnen zwijgen, wachten dat de troebele gevoelens van schaamte, van vernedering of van woede tot rust komen. Allen zijn we ledematen van dit Lichaam dat de Kerk is : wanneer één van haar leden lijdt, is het dan niet het hele lichaam dat lijdt? Zo delen wij dit lijden met u die niet ontbreekt aan de gemeenschappen naar dewelke gij gezonden zijt.

We moeten nochtans, samen, begrijpen dat de wandaden van enkelen het stilzwijgen als bondgenoot hebben gehad. Die stilte is het feit van een “systeem” dat totnogtoe niet enkel de onderschatting van de misdrijven heeft voortgebracht, maar dat de verdediging van het instituut heeft verkozen boven die van de slachtoffers. Het komt ons dus toe een diepe hervorming naar voor te schuiven van de mentaliteiten en van de werking.

Pijnlijk ingelicht over de gebeurtenissen, komt het toe aan u priesters en aan ons, getrouwe gelovigen van Christus, de kerkelijke innerlijke band, de “communio”, weer op te bouwen op de waarheid, op het respect van de personen en hun charismen, de nederigheid en de wijsheid. Zo niet, hoe dan blijven het Evangelie aan de wereld te verkondigen? Gij hebt daarin heel uw plaats.

Vandaag, ter gelegenheid van Witte Donderdag, zeggen wij u onze stevige en warme vriendschap toe. Het bekendmaken van al die wandaden begaan door perverse persoonlijkheden werpt geen vlek op de waardering die wij u toedragen noch op het vertrouwen dat wij in u stellen, vrucht van ervaring.

G[bleu marine] oede en gelukkige Paasfeesten, aan elkeen! [/bleu marine]

  De Conferentie van de gedoopten (CCBF)

[mauve fonce]Contact :[/mauve fonce]contact@baptises.fr


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 272 / 1160419

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License