missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
FAMILIENIEUWS

Een nieuwe kijk op de ‘Linthout’

Nuntiuncula Nr 679 Maart-April 2013
vrijdag 3 mei 2013 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Een oude man werpt een nieuwe blik op de ‘Linthout’…

...inderdaad, hij heeft daar geleefd van 1962 tot 1967 en hij moet het toegeven : de zaken zijn aanzienlijk geëvolueerd. Het mooie boek
“Alles was me lief” legt zeer goed uit wat er allemaal gebeurd is.[/marron]

- [vert] Linthout dat is, voor mij, een beetje het Galilea van de naties [/vert] : men kruist er bijna alle continenten, als men rekening houdt met de samenstelling van het personeel in dienst van het huis : Portugal, Afrika, Azië, Filippijnen en het oude Europa die het grote contingent levert van de permanente bewoners van dit huis. Veertien confraters, waarvan twee uit Ghana die zich zijn komen opfrissen aan de bronnen van onze vermoeide Kerk die een beetje buiten adem is maar die heel wat keuzes biedt wat betreft de voortgezette vorming.

-  [vert] Men leeft er goed in de Linthout. [/vert] Het huis is comfortabel met een lift die al 53 jaren telt ! Sinds de vervanging van alle deuren en vensters door een dubbele beglazing, hoort men niet langer de vliegtuigen opstijgen en landen ; de energetische factuur zal hierdoor ongetwijfeld ook verminderd zijn. Het was een grote werkplaats die wel een beetje stoorde. Maar het eindresultaat heeft ons die lasten al doen vergeten. Twaalf individuele kamers werden omgevormd tot zes kamers uitgerust met stortblad en WC. Een pluspunt voor het huis en comfort naar hartenwens !

- [vert] Linthout ontvangt, dat is de allereerste taak. [/vert] Sinds het begin van het jaar, telt ze 37 bezoekers en 220 overnachtingen, wat niet wil zeggen dat men de voorbijgangers enkel ’s nacht ziet. Maar, zo is het nu eenmaal, dat is een gebruikelijke uitdrukking.

- [vert] Linthout biedt nog andere voordelen [/vert], bijvoorbeeld, dat van zich op vijftig meters afstand te bevinden van de Europese Kliniek, die goede diensten biedt van allerlei soort en ons eveneens toelaat regelmatig onze gehospitaliseerde confraters te bezoeken. Onze confrater in dialyse waardeert heel bijzonder deze nabijheid.

- [vert] Linthout is geen vlieghaven maar zij beschikt wel over een controletoren [/vert] waar een confrater de vliegtuigen ontvangt (versta hierbij : de bezoekers) en de parkeerplaatsen biedt (versta hierbij : de kamers ter beschikking stelt aan de bezoekers). De doorlopende dienst wordt verzekerd om de beurt door drie confraters die aanvaarden aan de ingang te blijven zitten om de ingang te openen en de telefoon op te nemen. Gelukkig heeft de sector de diensten aangenomen van een Linthout-gastvrouw van hoge klasse. Ook zij verzekert doorlopende diensten en aanvaardt altijd zeer welwillend gestoord te worden door de confraters van het huis die geen specialisten zijn van de informatica, want Isabelle is begaafd, competent en dienstbaar. Ongetwijfeld hebben haar vijf jongens haar verplicht ingeschakeld te zijn in deze sector !

- [vert] Linthout, dat is ook een halfopenbare kapel waar de mensen van de wijk regelmatig naartoe komen [/vert]. Wij bieden twee Eucharistievieringen per dag, 7 u.15 en 12 u. van maandag tot vrijdag. De weekends is er een Mis ’s morgens om 7 u.15 en ’s avonds om 18 u. Op zondag, wordt de Mis van 9 u.30 verzekerd door onze confraters van de verschillende gemeenschappen in de omgeving. Om 10 u.30 is het een confrater van het huis die zijn beurt neemt. Onze liturgische dienst geniet nog van het grote werk gedaan door onze overleden confrater Lucien Lorette die al de gezangen van al de zondagen van de drie jaren A, B en C liet afdrukken en opnemen.

- [vert] Als de Linthout comfortabel is, dan dient ook gezegd dat de keuken helemaal niet deze is van een legerkantine [/vert]. Iedereen stemt ermee in dat de lokale econoom, aan het hoofd van een uitmuntende ploeg bestaande uit een kok, een Vietnamees, en een keukenvrouw, een Portugese, om lekkere dingen klaar te maken, een beetje op de heuvels beschreven door de profeet Jesaja : en festijn van vette vleesgerechten en gedecanteerde wijnen. Tijdens de weekends ontvangt onze refter als de gemeenschappen uit de omgeving die niet over een personeel beschikken zoals het onze.

- [vert] Linthout beantwoordt eveneens talrijke pastorale oproepen [/vert]. Men zou zeggen dat de rusthuizen, de kloosters en de parochies weten dat er dikwijls een gunstig antwoord zal zijn op hun oproepen. Er is een confrater die regelmatig naar de Grieks-Melchitische parochie gaat van de Jourdan plaats. Een andere is hulpaalmoezenier van het grote Sint Jan hospitaal, in het hart van Brussel. Nog een andere doet charismatische lobbying bij de Europese Unie. Ge zult niet verrast zijn te vernemen dat confraters catechumenaat voor volwassen doen. Anderen zetten zich helemaal in voor de grote bedevaarten zoals “Kanker-Hoop”. De Zusters van de Getrouwe Maagd doen op ons beroep sinds jaren. De Broeders Maristen, onze overburen, komen altijd ’s morgens de Eucharistie met ons delen. Linthout heeft ook de kans te kunnen genieten van de medewerking van vrijwillige kosters en kosteressen die ervoor zorgen het altaar gereed te maken en de lezingen te verzekeren. Kortom, we leven zeker niet in een ivoren toren.

[bleu marine] In één woord of in honderd, Linthout leeft en verzorgt haar dienst van ontvangst, haar plaats van gemeenschappelijk leven met zijn vergaderingen en ook… zijn aperitieven Als ge het niet gelooft, kom dan zelf maar eens kijken. Ge zult goed ontvangen worden ! [/bleu marine]

Opgesteld door een Luikenaar, min of meer ernstig, die aangenaam leeft… in de Linthout.

Waly Neven

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 347 / 1124663

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License