missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Laten we de ketens breken !

125ste verjaardag van de campagne tegen de slavernij
van Kardinaal Lavigerie

Zondag 29 september 2013
donderdag 19 september 2013 door Webmaster
[marron]Brussel
Kathedraal Sint-Michiel en Sint-Goedele
[/marron]

[vert] Tentoonstelling 22 september - 6 oktober 2013 [/vert]
[vert]Eucharistie op Zondag 29 september 2013-16.00 u.[/vert]

JPEG - 58.1 kB

125 JAAR GELEDEN…

In opdracht van Paus Leo XIII reisde [bleu] Kardinaal Lavigerie [/bleu] de Europese hoofdsteden af om de openbare opinie wakker te schudden en een [bleu] internationale anti-slavernij campagne [/bleu] te lanceren. Hij deed hiervoor beroep op de Europese leiders die enkele jaren voordien Afrika onder elkaar hadden verdeeld; datzelfde Afrika dat slachtoffer was van een afschuwelijke mensenhandel.

In het kader van die opdracht kwam de stichter van de Witte Paters en de Witte Zusters in [bleu] 1888 [/bleu] naar Brussel. Hij ontmoette er koning Leopold II en [bleu] op 15 augustus [/bleu] gaf hij in de Kathedraal Sint-Michiel en Sint-Goedele een conferentie met als titel: [bleu] "Conférence sur l’esclavage dans le Haut Congo" [/bleu]. Hij stelde ook concrete maatregelen voor.

Deze herdenking nodigt ons allen uit om meer aandacht te besteden aan [bleu] huidige vormen van slavernij [/bleu], zoals kindsoldaten, sekstoerisme, kinderarbeid, mensenhandel…

[marron]Bij deze gelegenheid wordt u uitgenodigd op volgende evenementen:[/marron]

  • [vert]Een tentoonstelling[/vert] die deze periode van de Afrikaanse geschiedenis belicht en terzelfdertijd de huidige vormen van slavernij oproept. Zij zal plaats hebben in de Kathedraal, in de wandelgang rond het koor, [bleu] van zondag 22 september tot en met zondag 6 oktober 2013 [/bleu]. Ingang gratis.
  • [vert]Een herdenkingseucharistie[/vert], op[bleu] zondag 29 september 2013, om 16 uur [/bleu], voorgegaan door de aartsbisschop, Monseigneur André-Joseph Léonard. Commentaar op de gebeurtenis krijgen wij van Pater André-Léon Simonart, Europees provinciaal van de Witte Paters. Het Afrikaanse koor ’Espérance’ zal de plechtigheid opluisteren.
Missionarissen van Afrika (Witte Paters)
Zusters Missionarissen van O.L.V. van Afrika (Witte Zusters)
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 405 / 1102426

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License