missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Laten we de ketens breken !

125ste verjaardag van de campagne tegen de slavernij
van Kardinaal Lavigerie

Zondag 29 september 2013
donderdag 19 september 2013 door Webmaster
Brussel
Kathedraal Sint-Michiel en Sint-Goedele

Tentoonstelling 22 september - 6 oktober 2013
Eucharistie op Zondag 29 september 2013-16.00 u.

JPEG - 58.1 kB

125 JAAR GELEDEN…

In opdracht van Paus Leo XIII reisde Kardinaal Lavigerie de Europese hoofdsteden af om de openbare opinie wakker te schudden en een internationale anti-slavernij campagne te lanceren. Hij deed hiervoor beroep op de Europese leiders die enkele jaren voordien Afrika onder elkaar hadden verdeeld; datzelfde Afrika dat slachtoffer was van een afschuwelijke mensenhandel.

In het kader van die opdracht kwam de stichter van de Witte Paters en de Witte Zusters in 1888 naar Brussel. Hij ontmoette er koning Leopold II en op 15 augustus gaf hij in de Kathedraal Sint-Michiel en Sint-Goedele een conferentie met als titel: „Conférence sur l’esclavage dans le Haut Congo” . Hij stelde ook concrete maatregelen voor.

Deze herdenking nodigt ons allen uit om meer aandacht te besteden aan huidige vormen van slavernij , zoals kindsoldaten, sekstoerisme, kinderarbeid, mensenhandel…

Bij deze gelegenheid wordt u uitgenodigd op volgende evenementen:

  • Een tentoonstelling die deze periode van de Afrikaanse geschiedenis belicht en terzelfdertijd de huidige vormen van slavernij oproept. Zij zal plaats hebben in de Kathedraal, in de wandelgang rond het koor, van zondag 22 september tot en met zondag 6 oktober 2013 . Ingang gratis.
  • Een herdenkingseucharistie, op zondag 29 september 2013, om 16 uur , voorgegaan door de aartsbisschop, Monseigneur André-Joseph Léonard. Commentaar op de gebeurtenis krijgen wij van Pater André-Léon Simonart, Europees provinciaal van de Witte Paters. Het Afrikaanse koor ’Espérance’ zal de plechtigheid opluisteren.
Missionarissen van Afrika (Witte Paters)
Zusters Missionarissen van O.L.V. van Afrika (Witte Zusters)
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 366 / 982865

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License