missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
De Zending gaat door

Jonge “Witte Paters” missionarissen getuigen

zaterdag 19 april 2008 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.

Jonge Missionarissen
Witte Paters
zijn zeldzamer geworden.

Dus...? Zal de Missie van de Witte Paters binnenkort ophouden?...

N E E N ! Dank zij haar internationaal karakter blijft onze Sociëteit jong en...

De Zending gaat door...

 

René Mounkoro

Ik ben afkomstig uit MALI,
een land met een moslim meerderheid.


De islam in Mali is niet fanatiek. De samenleving tussen christenen en moslims is er vreedzaam en broederlijk

Mijn verlangen mijn apostolische stage in een moslimland te doen wordt gemotiveerd door mijn passie voor de ontmoeting. Zo werd ik naar het grootste diocees ter wereld gezonden, namelijk naar de Sahara (Algerije).

Bij degenen die aan onze deur komen aankloppen, in Ouargla, zijn in meerderheid leerlingen en studenten die naar de bibliotheek komen die we beheren en om enkele bijlessen te volgen in de Franse of Engelse taal. Er zijn ook vrienden die ons komen ontmoeten.

Door de diensten die we bewijzen en ook door de diensten die men ons biedt, weven we vriendschapsbanden die soms kunnen uitlopen op een uitwisselen van onze godsdienstige ervaringen.

“In de Sahara, denk ik dus ik ben!”

"J’ai quelque chose à te dire" in Petit Echo n°984

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷


 
 

Jean Bipendo

(37 jaar)
is afkomstig uit de D.R. Kongo.

Hij is naar Burkina Faso gezonden, bij de Peuhls. Het is het Sahel gebied, de donker gele grond, de zeldzame plantengroei et de verzengende zon (40° en meer). Het zijn nomaden die altijd op tocht zijn. Ze leven in arme hutten van gedroogde aarde en gras, met als enige rijkdom enkele kudden vee. Ze leven van de melk van hun koeien. Sinds eeuwen zijn zij moslims.

Jean heeft hun taal geleerd en is erin geslaagd binnen te stappen in de mentaliteit van de mensen, hun wijsheid te ontdekken, hun tradities te bestuderen. Elke dag ontmoet hij vrienden of onbekenden die op hun beurt ook vrienden worden.

Wat hem in zijn werk aanmoedigt is het woord van Christus: “Niet jullie hebben mij gekozen, maar Ik ben het die jullie heb gekozen en gezonden opdat jullie zouden gaan, en vrucht zouden dragen et jullie vrucht blijvend zou zijn.”

Vandaag (in 2008) verblijft Jean in het “Institut Catholique” in Parijs om er de kwestie van de interreligieuze dialoog uit te diepen.

Du Congo au Sahel in Voix d’Afrique N°77

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷


 
 

Mariuz Bartuzi

Mariuz is een Pool. (32 jaar).

Hij deed zijn geestelijk jaar in Tanzania (te Kahangala). Ze waren er met een dozijn jongeren, gekomen uit verschillende culturen en horizonten; samen wisselden ze uit, ze baden en leerden samen, ze leerden elkaar kennen, de conflicten overstijgen en samen een gemeenschap vormen.

Hij voelde zich aangetrokken door de islam. Maar hij zal zijn apostolische stage (2 jaar) doen in Malawi. Hij zal zijn theologische studies afmaken in Nairobi (Kenia).

Na zijn priesterwijding wordt hij benoemd in Algerije. Hij moet de Arabische taal, een gans ander schrift en litteratuur leren, een godsdienst (de islam) met eigen mystici en wijsheid. Nu bevindt Mariuz zich te Tizi-Ouzou, samen met drie andere confraters. Het is op die post dat een Belgische Witte Pater, namelijk pater Charles Deckers, vermoord werd samen met drie andere paters.

Le long pélerinage de Mariusz in Voix d’Afrique N°74

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷


 
 

Magloire Bamali

uit Togo, 38 jaar.

Geboren in een zeerchristelijke familie, leert Magloire de Witte Paters kennen via Canada waar zijn tante gehuwd is.

Na zijn filosofiestudies in Burkina Faso en zijn geestelijk jaar in Tanzania, doet hij zijn apostolische stage te Tabora (Tanzania) waar hij de swahili taal leert, de officiële taal van Tanzania. Hij beëindigt zijn theologiestudies in Toulouse (Frankrijk).

Magloire is vandaag missionaris in Tanzania, meer bepaald in het aartsbisdom Salam.

Le long chemin de Magloire in Voix d’Afrique N°74

÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1498 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License