missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Afrikadag op het strand te Oostduinkerke

zondag 3 augustus 2008 door W. Trypsteen, M.Afr.

20 juli 2008

De Zee, de Zon, ziedaar twee elementen die een massa mensen aantrekken. Zo bevinden we ons op het strand van Oostduinkerke op 20 juli 2008 bij een ingangspoort ‘Dunia’ een Indonesisch woord dat we in het Araabs en het Swahili terugvinden met dezelfde betekenis “Wereld”. Degenen, die door de poort Dunia binnengaan, betreden een wereld van zand die zich opent op een hele wereld.

Een eerste stand was gehouden door een Sénégalees. Jonge meisjes, die hun diensten aanboden om hem te helpen zijn broekriemen en lederen zakken te verkopen, hadden een taalprobleem en kwamen aan de zusters vragen om tussen te komen als tolk. Stand nummer 2, de onze: “Missionarissen van Afrika”. Zoals iedere keer een onuitgegeven prachtige Afrikakaart (bestaande uit drie Michelin kaarten) van 1,90 m op 1,90m, trekt veel aandacht. Terwijl de enen tonen aan hun vrienden of familieleden waar ze in Afrika geweest zijn, daar waar ze gewoond hebben, daar waar ze een tante non of nonkel pater gehad hebben, gaan anderen op zoek naar een stad, een streek, die ze herkennen. Kortom iedereen neem tijd om er bij stil te staan.

Natuurlijk zijn er heel wat kinderen, die bij onze stand komen om de speelgoed artikelen, die door Afrikaanse kinderen gemaakt zijn met heel veel geduld en nauwkeurigheid zoals die laatste fiets uit de tour van Faso, te bewonderen of zelfs te kopen. Er stond daar ook nog een nagemaakte camion, die diesel of essence kan leveren, maar deze keer was ketel gemaakt uit Coca bidon. Een kleine wagen was gemaakt uit melkdozen van Nestlé. De volwassenen vonden eveneens wat ze zochten in een of andere sculptuur of in mooie Kunst- of Kerstkaarten gemaakt uit bananenboomschors. Maar ze bewonderden vooral enkele panelen versierd met foto’s van broeders, zusters en paters en ook landkaartjes. Sommige familieleden wachtten geduldig om met ons te kunnen praten.

Onze Confrater Gaby Vernack, afkomstig uit Kortemark, en na lange jaren missie in Burundi, Tanzania en Polen, nu werkzaam te Varsenare, had zijn accordeon meegebracht. Hij had voor zich een Tanzaniaanse vlag, een Afrikaans kleed rond zich en een inlands hoedje op zijn hoofd, speelt een deuntje in het Swahili, en in het Nederlands. Op zeker ogenblik begon een Braziliaans koor van op een podium te zingen en te dansen zodat onze accordeonist mocht ophouden.

Een kleine rondgang toont ons hoe het eraan toe gaat in Roemenië, in Suriname, in Guatemala, in Rwanda, Kenia, India, Ghana, Brazilië, Indonesië, Thailand, Marokko, en Nepal. Meerdere organismen maken van deze gelegenheid gebruik om zich kenbaar te maken en producten uit de aangeprezen landen te verkopen.

Keren we terug naar onze Missionarissen van Afrika stand om de nieuwigheid van het jaar 2008 te ontdekken. We boden er de nationale Congolese Plat aan namelijk «Mwambe». Dit feestmenu werd klaar gemaakt door mevrouw Prisca Nzuve; zij werkt bij een doctor in geneeskunde te Nieuwpoort en is verantwoordelijk voor de sacristie in de parochie van Sint Idesbald. Er waren zestig maatlijden klaar verpakt en er bleef geen enkel over. Enkele geduldige zusters en paters konden van de gelegenheid gebruik maken om deze maaltijd te gebruiken ter plaatse.

Rond zes uur plooiden we alles op en kregen we op ons hoofd een nationale drash, want ’s anderendaags was het onze nationale feestdag, de 21° juli. Gelukkig dat er enkele jonge mensen waren die ons hielpen het aangebrachte materiaal wegbrengen. Onze zus, Cecile, had wel een veiligheidsband rond haar arm, omdat ze een schouderoperatie heeft ondergaan en toch heeft die Afrikadag op het strand haar deugd gedaan. Hiermede wil ik nog iedereen bedanken voor de belangstelling, het geduld en de medewerking.

JPEG - 14.4 kB

 
Godfried en Willy Trypsteen,
Missionarissen van Afrika.

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 900 / 1048869

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License