missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerië

« God is geen geweld »

Relais Pères Blancs Maghreb n°28 - Januari 2017
maandag 6 februari 2017 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Relaties met de moslims, het opkomen van het extremisme, betrekking tussen het spirituele en het tijdelijke… De rector van de O.L. Vrouw van Afrika basiliek, in Algiers, vertrouwt zich toe.[/marron]

Bij het benaderen van de kusten van het Witte Algiers, op een kaap die zich boven de baai bevindt, in de volkse buurt van Bologhine, staat de O.L. Vrouw van Afrika basiliek, die de Algerijnen ‘Madame van Afrika’ of ‘Lalla Meriem’ (Maria) noemen. Afgewerkt in 1872, blijft zij een symbool van de samenleving tussen moslims en katholieken.

Witte Pater van het diocees Bobo-Dioulasso, in Burkina Faso, daarna seminarist stagiaire in het diocees Lagouath-Ghardaïa, in het zuiden van Algerije, is [bleu]pater Anselme Kassoum Auguste Tarpaga[/bleu] er de rector sinds twee jaren. Hij heeft aanvaard voor JA (‘Jeune Afrique’) zich uit te drukken over zijn relaties met de Algerijnen en over het opkomen van het religieuze extremisme in de wereld.  

__5__


[vert]Hoe legt ge de fierheid uit die de basiliek inspireert bij de Algerijnen ?[/vert]

  • Maria is het verbindingsstreepje tussen de moslims en de katholieken in Algerije. In deze kerk voelen de Algerijnen zich thuis, ook al blijven zij goede moslims. De christelijke gemeenschap in Algerije wordt geschat op 1 % van de bevolking. De mensen komen vrij naar de Mis. Er zijn zeker Algerijnen, maar ook vreemdelingen. De basiliek ontvangt inderdaad elk jaar 100.000 bezoekers. Het betreft hier een multiculturele kerk die een sterk symbool is.

[vert]Welke betrekking onderhoudt gij met het Algerijnse volk ?[/vert]

  • Zoals overal elders, zijn er degenen die vrienden kunnen worden en anderen voor wie dit moeilijker is. Ik klaag helemaal niet. Wat de basiliek betreft, hebben we geen problemen. Zoals ge kunt vaststellen, er is zelfs geen politiebewaking rond de kerk. De inwoners zoals de bezoekers zetten zich neer op de trappen of wandelen in de omgeving zonder zorgen. Het is waar dat het, enkele jaren geleden, zeer moeilijk was, niet enkel voor de kerk maar voor al de Algerijnen. Als men naar de statistieken kijkt, stelt men vast dat het terrorisme veel meer moslims doodt dan christenen. Maar het is evident dat, als er een priester gedood wordt, dit heel wat meer gerucht maakt.

[vert]Als Witte Pater, welke blik werpt gij op de aanslag van de kerk van Saint-Étienne-du-Rouvray ?[/vert]

  • Ik heb op de eerste plaats en gevoelen van schaamte. Als we vandaag het onderwerp van de godsdienst aansnijden, dan is het eerste dat in onze geest opkomt het geweld. Ik betreur dat de godsdiensten een dergelijk beeld weergeven aan de wereld, dat zij geen beter aanschijn kunnen aanbieden dan dat van de haat.

    Ik kom uit Burkina Faso, een lekenstaat waar al de godsdiensten hun plaats hebben. Er zijn vele moslims in mijn familie, in mijn omgeving. De vraag om samen te leven stelt zich zelfs niet. Maar vandaag, hebben de ideologieën – het wahhabisme en het salafisme – de islam in gijzeling genomen.

    Zij zijn alom aanwezig, inbegrepen op de sociale netwerken, en dus raken zij zo vele jongeren. [bleu]Maar men moet zonder ophouden herhalen dat het geweld, in naam van het christendom of van de islam, vanwaar het ook komt, te veroordelen is[/bleu]. Het geweld is anti-God, want God is, bij de moslims zowel als bij de christenen, geen geweld.

[vert]Hebt ge het gevoelen dat het maatschappijmodel, gebouwd rond de politieke identiteit, niet langer volstaat ?[/vert]

  • Dat is een existentiële vraag. De mens is niet alleen maar een politiek dier, hij is ook een geestelijk wezen. Een maatschappij alleen maar op politieke structuren opbouwen en elke vermelding van de godsdienst uitsluiten, is aan de mens iets ontkennen wat dieper is en hem toekomt. Als een maatschappij alle zichtbaarheid aan de godsdiensten ontzegt, dan gaan de mensen andere sleutels zoeken om er toegang voor te krijgen en dat zullen niet noodzakelijk de goede zijn. Dat is het wat ik betreurenswaardig vind in Europa.
  Samira Houari
Gepubliceerd door JA op 23/09/2016

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 190 / 1152666

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License