Kijk binnen in de grootste ondergrondse kapel ter wereld
De kapel van de heilige Kinga, tevens een kunstgalerij, vind je op 101 meter diepte in een zoutmijn in het Poolse Wieliczka, vlak bij Krakau.
101 meter diep onder de grond, 54 meter lang, 12 meter hoog, 18 meter breed. Het zijn de unieke kenmerken van de Kapel van de Heilige Kinga, de grootste ondergrondse kapel ter wereld. Ze bestaat volledig uit rotsachtig zout. De 13de-eeuwse Kinga — ook wel Cunegonda van Polen genoemd — is de patrones van arbeiders in een zoutmijn.
De bezoekers zijn niet alleen toeristen, maar ook koppels die op een unieke plek willen trouwen. Donker en kil? De enorme kroonluchter, ook gemaakt van zout, verspreidt een diffuus licht over de hele kapel. In de zoutmijnen heerst een constante temperatuur van 14°. Er vinden ook soms concerten plaats.
De Wieliczka-zoutmijn waarin de kapel ligt, is één van de oudste ter wereld (1044). Ze is nog altijd in bedrijf. Bezoekers worden rondgeleid langs een 3,5 kilometer lange route met sculpturen, standbeelden en monumenten, allemaal uitgehouwen door de mijnwerkers en kunstenaars in het rotsachtige zout.
In 1978 werd de mijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst. In 1999 kreeg de kapel een standbeeld van (de Poolse) paus Johannes Paulus II. Nog steeds wordt er elke zondag de Heilige Mis opgedragen, op kerstavond is een middernachtmis.
De zoutmijn van Wieliczka is meer dan 700 jaar oud. © www.wieliczka-saltmine.com
Webmaster2
Artikels van deze auteur
- Paus roept op om de eenvoud van de kerststal te herontdekken
- Messe en rite zaïrois: le pape appelle de ses voeux une économie au service de la paix
- Pausbezoek bevordert interreligieuze dialoog
- „Le missionnaire est un mendiant qui reconnaît que ses frères lui manquent”.
- Une délégation liégeoisie invite le pape François à Banneux
- [...]
nl
België
Hedendaags geloof
?
|
OPML
?