missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Homepagina > België > R+V > R+V

R+V

Rechtvaardigheid, vrede en zorg voor de schepping

Artikels van deze rubriek


Breuklijnen N°110 Lignes de fracture (R+V)

April / Avril - 2017
vrijdag 5 mei 2017 door Webmaster
Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2383 in J.P.I.C.


Breuklijnen N°109 Lignes de fracture (R+V)

Maart / Mars - 2017
maandag 3 april 2017 door Webmaster
Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2370 in J.P.I.C.


Breuklijnen N°107 Lignes de fracture (R+V)

November-December / Novembre-Décembre - 2016
vrijdag 24 februari 2017 door Webmaster
Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2342 in J.P.I.C.


Breuklijnen N°108 Lignes de fracture (R+V)

Januari-Februari / Janvier-Février - 2017
vrijdag 24 februari 2017 door Webmaster
Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2340 in J.P.I.C.


Breuklijnen N°106 Lignes de fracture (R+V)

Oktober - Octobre 2016
donderdag 15 december 2016 door Webmaster
Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2292 in J.P.I.C.


Wereldvoedseldag - 16 oktober 2016 (R+V)

donderdag 13 oktober 2016 door Webmaster
Persbericht - België komt zijn engagementen in de strijd tegen honger niet na! Ter gelegenheid van Wereldvoedseldag, die ons eraan herinnert dat bijna 800 miljoen mensen wereldwijd honger lijden, maakt de Coalitie tegen de Honger de balans op van de Belgische ontwikkelingshulp voor landbouw (...)


AEFJN in het algemeen kapittel van de Missionarissen van Afrika (R+V)

dinsdag 11 oktober 2016 door Webmaster
Nieuws van het 28e algemeen kapittel van de Missionarissen van Afrika Luik: Rechtvaardigheid, Vrede en Integriteit van de Schepping (RVIS) Rome van 13 mei tot 13 juni 2016 Ter inleiding: herinneren wij ons dat de twee en veertig afgevaardigden tot het Kapittel pater Stan Lubungo, uit (...)


De werkgroep over handel – September 2016 (R+V)

AEFJN - 1609
woensdag 28 september 2016 door Webmaster
1. De Oost Afrikaanse Gemeenschap zal haar ondertekening van het handelsakkoord met de EU uitstellen Het geheel van de handelsorganisatie van de Gemeenschap van Oost Afrika zal de ondertekening van het handelsakkoord met de Europese Unie, voorzien op 1 oktober 2016, uitstellen. Kenia en Rwanda (...)


Breuklijnen N°105 Lignes de fracture (R+V)

September - Septembre 2016
vrijdag 23 september 2016 door Webmaster
Tweetalige tijdschrift. Zie Art. 2250 in J.P.I.C.


Waarom zijn er terroristische aanslagen in West Europa ? (R+V)

Guy Bajoit – Prof. emeritus UCL
vrijdag 26 augustus 2016 door D.F. (Vertaling), Webmaster

April/Juli 2016

Begrijpen is noodzakelijk om te handelen, maar begrijpen is niet rechtvaardigen. De terroristische aanslagen zijn, ongetwijfeld, nooit te rechtvaardigen : ze grijpen ons hart aan van afschuw, van afkeer, van woede. Maar ze moeten eerst begrepen worden vooraleer men deze op een efficiënte wijze wil bestrijden.

Andere voorzichtigheid : mijn analyse betreft alleen maar de aanslagen gepleegd in West Europa. Er zijn terroristen in vele landen en gebieden van de wereld, maar, als men wil begrijpen waarom, moet men de specifieke contexten analyseren waarin deze opkomen. In de islamwereld, namelijk, worden deze contexten getekend door de onderontwikkeling van de betrokken landen (in Centaal Azië, in het Midden en Nabije Oosten, in Noord en Centraal Afrika) ; door de onbekwaamheid van de regeerders, die zich aan hun macht vastklampen, om deze Staten te beheren en zich hierbij bezig te houden met het algemeen belang ; door de rivaliteiten tussen de religieuze strekkingen aftakkingen van de islam ; door het imperialisme dat de westerse wereld heeft opgedrongen gedurende de kolonisatie en ook vandaag nog oplegt door andere middelen aan de bevolkingen, enz. … Ongetwijfeld vindt het terrorisme dat we in West Europa ondergaan op de eerste plaats zijn oorsprong in deze die – veel erger nog – een groot deel van de islamwereld teistert : daar bevindt zich ongetwijfeld de eerste oorzaak, maar dat is niet de enige, verre van daar.

Wat me hier interesseert, is alleen maar de redenen te begrijpen voor dewelke deze bijzonder onmenselijke vorm van politieke actie die het terrorisme is, beschouwd wordt als min of meer te rechtvaardigen door een deel (gelukkig maar een minderheid) van de Europese jongeren. Ik zou willen trachten te doen begrijpen aan deze minderheid van jongeren welke de oorzaken zijn van de terroristische aanslagen in West Europa, en hen ervan, zo nodig, te overtuigen, beroep te doen, om deze oorzaken te ontwortelen, op geweldloze methodes en die, bovendien, ook heel wat efficiënter zijn.Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 618821

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen R+V   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.21 + AHUNTSIC

Creative Commons License