missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Homepagina > België > Dialoog > Dialoog

Dialoog

Ontmoeting met mensen met een andere cultuur en geloof, om ze met kennis en respect te benaderen

Artikels van deze rubriek


DIALOOG & ONTMOETING - November 2017 (Dialoog)

donderdag 2 november 2017 door G.Verbist, mafr.
Interreligieuze tolerantie is een kracht Op 3 oktober organiseerden de erkende erediensten in ons land, in samenwerking met de minister van Justitie Koen Geens, in de Senaat een colloquium dat resoluut religioptimisme uitstraalde. De leiders van de 6 godsdiensten waren aanwezig, maar namen (...)


Interreligieuse Kalender - November 2017 (Dialoog)

dinsdag 31 oktober 2017 door G.Verbist, mafr.
1 - ALLERHEILIGEN (Kath.) Katholieken gedenken de heiligen. 2 - Allerzielen (Kath.) Zij gedenken alle mensen die gestorven zijn. 4 - Geboorte Goeroe Nanek (Sikhs) Groot feest. 29 – Gita Jayanti (Hindoes) Verjaardag van de heilige tekst. Gebedsintentie van de (...)


Islam

De voornaamste feestdagen in de islam (Dialoog)

De islamitische kalender
maandag 30 oktober 2017 door Webmaster
Dit zijn de volgende grote datums van de islamitische kalender : Mawlid an Nabi Geboorte van de Profeet 12 Rabi’ el-Awwal 1439 vrijdag 1 december 2017 Lailat al Mi’raj Reis van de Profeet naar de Hemel 27 Radjab 1439 vrijdag 13 april 2018 Lailat al Bara’a Nacht van Zuivering 15 Sha’ban (...)


DIALOOG & ONTMOETING - Oktober 2017 (Dialoog)

dinsdag 3 oktober 2017 door G.Verbist, mafr.
Wie zijn de imams in ons land ? Er zijn in ons land ongeveer 300 moskeeën. De droom van elke moskee is de gelovigen tijdens de dienst op vrijdag een geloofsthema aan te reiken dat een imam heeft uitgewerkt. De realiteit is dat de meerderheid van de Belgische imams geen van beide landstalen (...)


Interreligieuse Kalender - Oktober 2017 (Dialoog)

zaterdag 30 september 2017 door G.Verbist, mafr.
1 - Ashoera (Islam) De sjiitische moslims herdenken de dood van imam Hoessein, kleinzoon van de Profeet. 5 tot 12 - Soekkot (Joden) Loofhuttenfeest. 19 - Diwali (Hindoes) Lichtjesfeest. Belangrijkste en grootste feest. De overwinning van het licht op de duisternis. (...)


DIALOOG & ONTMOETING - September 2017 (Dialoog)

vrijdag 1 september 2017 door G.Verbist, mafr.
Weten we te weinig over de islam ? ‘ Er zijn twee clichés waar ik onderhand echt moe van word. Cliché 1 : de islam is de bron van alle kwaad, hij steunt op gewelddadige Koranteksten en heeft bijgevolg geen plaats in het Westen. Wat een groteske platitude ! De overgrote meerderheid van Europese (...)


Interreligieuse Kalender - September 2017 (Dialoog)

woensdag 30 augustus 2017 door G.Verbist, mafr.
1 – Aïd al-Adha. Offerfeest (Islam) Het grootste feest (Aid el Kebir) voor de moslims. 1 – Wereldgebedsdag voor de Schepping (alle christenen) Zij schenken extra aandacht aan de Zorg voor de Schepping. 21 – 30. Navaratri. (Hindoes) Festival ter ere van Devi, een vrouwelijke (...)


DIALOOG & ONTMOETING - Augustus 2017 (Dialoog)

dinsdag 1 augustus 2017 door G.Verbist, mafr.
« Stevig voort werken aan een inclusieve samenleving » Traditie getrouw heeft koning Filip een toespraak gehouden naar aanleiding van de Nationale Feestdag 21 juli 2017. Hierbij enkele uittreksels…. … Een samenleving, waarin niemand zich uitgesloten voelt… Natuurlijk zijn ook ontmoetingen met (...)


Interreligieuse Kalender - Augustus 2017 (Dialoog)

zondag 30 juli 2017 door G.Verbist, mafr.
1 – Tisha b’Av (Joden) – Treurdag. Herdenking rampen en vervolgingen. Boek Klaagliederen wordt gelezen. 7 – Esala Perahera (Boedhhisten) – De tand van Boehha wordt gevierd. 7 – Raksha Bandhan (Hindoes) – Begin van het landbouwjaar. Het versterken ook van de band tussen (...)


DIALOOG & ONTMOETING - Juli-Augustus 2017 (Dialoog)

zondag 2 juli 2017 door G.Verbist, mafr.
OECUMENE - Paus Franciscus ontmoet evangelische christenen. Op zaterdag 3 juni stelde Paus Franciscus een opmerkelijk gebaar door een delegatie van de evangelische Kerken te ontmoeten. Zij bezochten Rome voor de viering van de vijftigste verjaardag van de charismatische beweging. De paus (...)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 645975

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.26 + AHUNTSIC

Creative Commons License