missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Vaticaan wilde controle over de jezuïeten

vrijdag 24 januari 2020 door Webmaster2

[bleu marine]Tussen het Vaticaan en de jezuïetenorde heeft altijd al een haat-liefdeverhouding bestaan; in 2006 overwoog Rome de leiding over te nemen.[/bleu marine]

In Madrid is bij de voorstelling van het boek De jezuïeten van Vaticanum II tot paus Franciscus van de Italiaanse historicus Gianni La Bella gezegd dat het Vaticaan in 2006 en 2007 ernstig heeft overwogen om de leiding van de jezuïetenorde over te nemen. Het voorstel kwam volgens La Bella van kardinaal Tarcisio Bertone, de toenmalige staatssecretaris van de Heilige Stoel. En voor de auteur is het duidelijk dat de toenmalige paus Benedictus XVI daartegen toen weinig of geen bezwaar had. De huidige paus Franciscus, die toen nog aartsbisschop van Buenos Aires was, zou volgens de plannen als apostolische afgevaardigde ad interim de leiding over de Sociëteit van Jezus krijgen.

Volgens de toenmalige statuten van de jezuïeten wordt de generale overste voor het leven gekozen. Daarom wordt de generaal van de jezuïeten wel eens vaker de zwarte paus genoemd. Maar van die regel kan afgeweken worden mits de toestemming van de paus en de algemene congregatie. Zo nam paus Joannes Paulus II van 1981 tot 1983, tijdens een crisis tussen de jezuïetenorde en het Vaticaan, al eens de leiding van de orde over.

Volgens Gianni La Bella sloeg het voorstel de toenmalige generaal van de jezuïeten, de Nederlander Peter-Hans Kolvenbach, die vlak daarvoor ontslag nam, met verstomming. Hij informeerde op zijn beurt kardinaal Jorge Bergoglio, die zich vanaf dan met hand en tand tegen de plannen zou verzetten. Uiteindelijk wist Kolvenbach paus Benedictus XVI ertoe te overhalen de plannen van staatssecretaris Bertone niet uit te voeren en geen apostolische afgevaardigde voor de reorganisatie aan te stellen. In 2008 werd de Spanjaard Adolfo Nicolás Pachón verkozen tot generale overste. Hij leidde de orde tot aan zijn emeritaat in 2016.

Online bekijken : www.katholisch.de

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 123 / 1148222

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License