missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Hoe werd oktober weer Wereldmissiemaand?

vrijdag 15 oktober 2021 door Webmaster2

Al bijna 100 jaar wordt op de laatste zondag van oktober in kerken wereldwijd een collecte gehouden voor ‘de missies’. Waar komt die traditie vandaan?

Het begon met een Missiezondag, ingesteld door paus Pius XI in 1926.
Voortaan zou er op de voorlaatste zondag van oktober een collecte gehouden worden voor de noden van de kerk en haar sociale projecten in missielanden.
Maar de missie of zending van de kerk bestaat natuurlijk al veel langer. Ze is zo oud als de kerk zelf en gaat terug op de woorden van Jezus in het evangelie volgens Matteüs: Ga dus op weg en maak alle volkeren tot mijn leerlingen.
Door de eeuwen heen raakte de missionering van de kerk vermengd met koloniale belangen. In zijn apostolische brief Maximum Illud schreef paus Benedictus XV in 1919 - niet toevallig na de wereldoorlog - dat dit niet langer kon. Voortaan moest de evangelisatie strikt gescheiden zijn van politieke of economische belangen en werd er ingezet op de vorming van een inheems kader.
Na het Tweede Vaticaans Concilie (jaren 1960) werd Missiezondag uitgebreid tot de hele maand oktober. Er kwamen meer initiatieven om gelovigen te informeren en te sensibiliseren. In vele parochies kwamen en komen missionarissen getuigen over het wel en wee van hun parochianen in missielanden.
Het begrip ‘missionaire kerk’ omvat veel meer dan het verspreiden van het evangelie. Het is ook: onderlinge solidariteit in de wereldkerk en daarbuiten, respectvol de ontmoeting aangaan met wie anders is, binnen en buiten de kerk.
In 2019 kondigde paus Franciscus een Buitengewone Missiemaand af met als centrale boodschap dat het doopsel zelf een zending inhoudt en dat elke gelovige dus geroepen is om missionair te zijn, met andere woorden om te getuigen vanuit een levenshouding van openheid en dienstbaarheid.
Stichting Pauselijke Missiewerken - alias Missio - voert in de maand oktober campagne. Dit jaar staat India centraal.
Het opgehaalde geld gaat naar sociale projecten van de kerk, naar de vorming van catechisten en priesterkandidaten en naar de bouw van kerken en pastorale centra.

Online bekijken : www.kerknet.be

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 136 / 1159537

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Hedendaags geloof   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License