missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika

Enkele gegevens over ons hedendaags Apostolaat in AfriKa

dinsdag 31 mei 2011 door Zr Cecilia Trypsteen

- [marron]Heeft het nog zin over Missie te spreken?[/marron]

Want missie wordt voorgesteld als een fenomeen dat totaal voorbij gestreefd is. Missionarissen worden gezien als een uitstervend ras. In feite is missie nooit volbracht. leder christen heeft de opdracht Jezus uit te dragen en van zijn liefde te getuigen. Het personeel verandert wel maar [vert]de zending gaat door[/vert], de boodschap wordt vandaag ook gebracht door onze Afrikaanse zusters.

Er zijn [bleu marine]806[/bleu marine] Witte Zusters over de wereld heen, waarvan [bleu marine]149[/bleu marine] zusters werkzaam zijn in Afrika, in [bleu marine]15[/bleu marine] verscillende landen.
In Europa zijn we met [bleu marine]485[/bleu marine] zusters. België telt [bleu marine]86[/bleu marine] zusters.

- [marron]Zusters in vorming.[/marron]

In het eerste jaar zijn er 13 jonge meisjes, in het tweede jaar 12; ze zijn dus met 25 postulanten. In het eerste jaar noviciaat: 13 novicen, in het tweede jaar 9 novicen. De vorming in het noviciaat gaat door in een internationale communiteit. Ook religieuze vorming door cursussen en sessies. Eerste vorming 18 maand in een communiteit.

Dit alles getuigt dat de congregatie nog missionarissen kan uitsturen naar Afrika. Op heden zijn er 59 Afrikaanse Witte Zusters.

Op 24 juni 2010 te Rome
Euwige geloften van zeven Witte Zusters

 
  • Drie uit Kongo
  • Eén uit Rwanda
  • Eén uit Burkina
  • Eén uit Tanzanie
  • Eén uit Spanje

- [marron]Wat zijn onze missiewerken in Afrika op vandaag?
Integrale ontwikkeling van de Afrikaanse vrouw.
[/marron]

Beheer van centrums voor de promotie van de vrouw. [bleu] "Geloof en ontmoeting" [/bleu]: Ontmoetingsplaats voor katholieken en protestanten, ook met moslims en aanhangers van de Afrikaanse traditionele godsdienst. Ook voor vrouwen en meisjes om hun levensomstandigheden te verbeteren. Ze staan ook in voor de jeugd- en vrouwenbeweging.

Alsook voor [bleu] "Gevangenen zonder grenzen" [/bleu]; zorg voor geneesmiddelen en sport. In vele streken in dienst van de gezondheid: Zorg voor gehandicapten en kinesiterapie, opleiding van straatkinderen, kleuter en bassischolen. [bleu] "Haard voor vreemdelingen" [/bleu] en vooral voor mishandelde vrouwen. Ook voor weggestuurde, verstotene vrouwen: verweten voor tovenaar, verkrachte meisjes.

In een sloppenwijk: centrum [bleu] "Chili club" [/bleu] voor wezen en armen met voedingsprogramma.
Zelfs boekhouding in een onderneming van de staat [bleu] "Chaabi" [/bleu]; vorming van de jongeren.
Al die centra om te leren naaien, breien, weven, hout bewerken, vragen natuurlijk aangepaste opleiding en middelen.
 

 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 265 / 1059970

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License